On-page оптимизация

On-page оптимизация

Какво е on-page оптимизация? On-page SEO или On-page оптимизация, е вид оптимизация за търсачки, която се извършва на вашия сайт, за да подобри класирането му в съответните резултати от търсенето. On-page оптимизациите са насочени най-вече към съдържанието и други технически аспекти на сайта, като включват създаване на съдържание, вмъкване на ключови думи, подобряване на скоростта на сайта и др.

Ако имате сайт за вашия бизнес, вероятно знаете и разбирате основите на SEO или оптимизацията за търсачки. On-page оптимизацията е един от основните аспекти на SEO-то и нещото върху, което имаме най-голям контрол?

В тази блог статия ще обясним именно какво е on-page оптимизация.

Какво е on-page оптимизация?

On-page оптимизация е практиката за оптимизиране на елементи на вашия сайт, като скорост на страницата и наситеност на ключовите думи, спрямо фактори извън сайта ви, като външни обратни връзки (беклинкове), за подобряване на класирането и видимостта на сайта в търсачките. Разберете повече какво е SEO маркетинг.

Разлика между On-page SEO и off-page SEO

On-page оптимизацията се различава от off-page оптимизацията, друг термин, който вероятно ще срещнете, когато се опитвате да подобрите класирането си.

 • on-page оптимизация: Отнася се до действия, предприети на вашия сайт, като оптимизиране на съдържанието ви и рационализиране на навигацията ви, за да подобрите класирането си при търсене;
 • off-page SEO: Отнася се за действия, предприети от извън вашия сайт, като печелене на линкове от други уважавани сайтове, отново за да подобрите класирането си.

Успешното SEO изисква комбинация от on-page и off-page SEO. Ако искате да научите повече за това как да правилте off-page SEO, прочетете статията ни за линк билдинг и дигитален PR.

Защо трябва да правите on-page оптимизация

On-page оптимизацията води до подобряване на класирането на вашия сайт в Google при търсене, увеличен трафик към вашия сайт и съответно конверсиите, продажбите. Резултатите от on-page SEO изискват време, но след като вашата SEO стратегия заработи, резултатите ще са налице.

Кои фактори трябва да оптимизирам?

С on-page оптимизацията имате няколко различни фактора, които подобряват вашето класиране. Отделянето на време за оптимизиране на всеки от тези фактори ще подобри класирането ви в резултатите от Google и ще направи сайта ви по-конкурентоспособен и труден за преборване от конкуренцията.

 • URL адреси;
 • Мета заглавия;
 • Мета описания;
 • Заглавия в съдържанието на страниците;
 • Алт тагове;
 • Ключови думи;
 • Качествено съдържание;
 • Скорост на зареждане на сайта;
 • Вътрешни връзки;
 • Изображения;
 • Адаптивност за мобилни устройства.

Разберете повече, каква е ролята на SEO оптимизатора.

Как да правите on-page оптимизация

Сега, след като знаете кои фактори влияят на вашето on-page SEO, можете да започнете да ги оптимизирате. Не забравяйте, че on-page оптимизацията отнема време, както и да видите резултатите от нея. Следването на най-добрите практики за тези оптимизацията на тези фактори обаче ще ви помогне да създадете сайт, който може да издържи ъпдейти на алгоритъма на Google.

1. URL адреси

URL адресите на страниците на вашия сайт трябва да включват кратки описания на това за какво е страницата.

Например, URL адресът на страницата за “какво е SEO” изглежда по следния начин – https://crodigitals.com/kakvo-e-seo/

Включването на вашата ключова дума във вашия URL адрес вместо дълъг низ от разбъркани числа също прави сайта ви по-лесен за навигация и дава на хората по-добра представа за темите на страницата ви.

Използвайте чисти, организирани URL адреси – като първия пример по-горе – за да подобрите архитектурата на вашия сайт и да ви помогне да се класирате по-добре в подходящите резултати от търсенето (SERP).

2. Мета заглавия

За да покаже вашия сайт в страниците с резултати от търсачките (SERPs), Google трябва да знае за какво става въпрос на вашата страница. Използването на конкретни ключови думи в мета заглавията на всяка страница (<meta title>, </meta title>) улеснява ботовете на търсачките да разберат вашия сайт.

Например, ако ключовата дума, която сте таргетирали за конкретна страница, ви е “Дигитална маркетинг агенция”, може да направите следното мета заглавие:

За най-добри резултати ограничете символите на заглавието до 55, за да попречите на Google да го отреже в резултатите от търсенето и използвайте целевата си ключова дума в началото.

3. Мета описания

Мета описанието не влияе пряко върху оптимизацията ви на страницата. Това е функция, която обаче помага на потребителите да научат повече за вашата страница. Фактът, че Google болтва ключовите думи в мета описанието, които потребителите търсят, е още една причина да оптимизирате мета описанието си.

Включете вашите основни ключови думи в мета описанието. За най-добри резултати вашето мета описание трябва да се придържа до 160 символа.

4. Заглавия в съдържанието на страниците

Изображение на заглавия в съдържанието:

Загалавия - структура

Когато става въпрос за тагове за заглавия, трябва да ги оптимизирате, както за търсачките, така и за потребителите. Използвайте H тагове в съдържанието си, за да го разбиете и да го направите по-четливо и лесно за преглед от потребителите. Можете също да добавите вашите основни ключови думи, както и синоними, за да предоставите на търсачките повече контекст за вашата страница.

Например част от заглавията в публикация за SEO стратегия:

 • 1. Направете проучване за ключови думи;
 • 2. Анализирайте първата страница на Google
 • 3. Идентифицирайте вашите конкуренти

5. Alt тагове

Търсачките като Google не могат да разчитат какво има на снимките, така че те зависят от alt таговете, за да разберат, какво има на изображенията.

Например, ако имате снимка на ябълка, вашият alt таг може да каже „червена вкусна ябълка“. Освен това можете да добавите описателни имена към самите файлове с изображения, така че Google да може да получи по-добра представа за вашите изображения.

Винаги включвайте alt таг за вашето мултимедийно съдържание. Освен Google, вашите alt тагове също помагат на потребители, които са незрящи и не могат да взаимодействат с вашето съдържание. Използването на alt тагове прави вашето съдържание достъпно за всеки, който разглежда вашия сайт.

6. Ключови думи

Всяка страница на вашия сайт трябва да включва текстово съдържание, оптимизирано за дадена тема и ключова дума.

Използването на ключови думи в основния текст на вашата страница помага на Google да я прочете и да я класира по подходящ начин.

Трябва да направите проучване за ключови думи и да мапнете отделните ключови думи за всяка страница на вашия сайт. Има различни инструменти като Ahrefs и Semrush, който да ви помогнат да направите проучването.

Разгледайте полезни показатели, като месечен обем на търсене и конкуренция, за да определите кои ключови думи ви предлагат най-голяма стойност.

В повечето случаи по-малките компании ще се фокусират върху така наречените long-tail ключови думи или фрази с три до четири думи.

Long-tail ключовите думи често имат по-малък месечен обем на търсене, но също така имат и по-ниска конкуренция. Обикновено е по-лесно да дешифрирате намерението за търсене зад дългите ключови думи, тъй като те са по-специфични.

Например, ако някой търси ключова дума „лакомства за кучета“, е трудно да се определи какво точно иска да намери. Може би проучват най-добрите кучешки лакомства за малки кучета или може да искат да намери рецепта за кучешки лакомства.

От друга страна, ако някой търси фразата като „купете кучешки лакомства за кученца“, вие знаете точно какво иска да намери – и че е готов да купи.

Високоефективните SEO кампании съдържат както кратки, така и дълги ключови думи — и термините, към които избирате да се насочите, ще зависят от вашия бизнес, възможности и цели.

Има също ключови думи, които са подходящи за локално SEO и за eCommerce SEO (SEO за електронна търговия).

7. Качествено съдържание

Съдържанието е от решаващо значение за on page оптимизацията. Чрез съдържанието давате на потребителите причина да посетят вашия сайт.

Независимо дали става въпрос за четене на блог публикация или разглеждане на продуктова страница, хората преглеждат вашето съдържание. Оптимизирането на вашето съдържание може да помогне на търсачките като Google да разберат и класират сайта ви, което от своя страна, ще привлече трафик и продажби.

On-page оптимизацията за съдържание се върти около следните практики:

 • Използване на вашите ключови думи в заглавия и параграфи;
 • Разбиване на вашето съдържание в заглавия, които се четат лесно;
 • Допълване на вашето съдържание с полезни изображения;
 • Гарантиране, че вашето съдържание използва правилен правопис и граматика;
 • Гарантирайте, че вашето съдържание надеждно и авторитетно, като дадете повече информация, са хората, които са го написали – какви компетенции имат.

Освен това трябва редовно да добавяте нови страници със съдържание към вашия сайт, така че търсачките да видят, че сте активни. Можете да направите това с нови публикации в блогове, целеви страници и други стратегии, които показват на Google, че работите усърдно за клиентите си. Прочетете повече какво е контент маркетинг.

Намирането и премахването на дублирано съдържание също подобрява вашето SEO на страницата.

Дублираното съдържание се отнася до блокове с подобно съдържание на множество страници на вашия уебсайт – и е нежелателно поради две причини:

 1. Google не знае коя страница да класира: Когато многобройни страници на сайта съдържат една и съща информация, търсачките няма да знаят коя страница да класират в резултатите от търсенето.;
 2. Дублираното съдържание обърква посетителите на сайта: Когато посетителите срещнат дублиращо се съдържание на вашия сайт, това може да ги обърка и те може да не знаят каква стъпка да предприемат. Дублираното съдържание е препятствие във фунията на вашето съдържание и не позволява на вашата аудитория да предприеме действия.

Дублираното съдържание е лошо за on-page оптимизацията, така че не забравяйте редовно да проверявате сайта си за дублирано съдържание и да го премахвате. 

Google Search Console е един от начините да намирате дублирано съдържание. Проверявайте често, колко от вашите страници се класират за едни и същи ключови думи.

Научете повече как се пишат SEO статии и SEO копирайтинг.

8. Скорост на зареждане на сайта

Потребителите са много малък период по отношение на продължителността на вниманието. 50% от потребителите няма да влязат във вашия сайт, ако зареждането му отнема повече от три секунди. Хората искат информация и я искат сега!

Търсачките като Google също използват скоростта на страницата като фактор за класиране. Можете да контролирате скоростта на вашия сайт и скоростта на отделните страници, като първо ги анализирате и разберете, дали имат проблем със зареждането.. Направете уебсайта си да се зарежда по-бързо и можете да се класирате по-високо в резултатите от търсенето.

Използвайте PageSpeed Insights, за да проверите скоростта си или се свържете с нас и някой от нашите SEO анализатори, ще анализира скоростта на вашия сайт.

Скорост на зараждане на сайт

PageSpeed Insights ще ви предостави персонализирани препоръки за ускоряване на вашия сайт. Можете също така да следвате някои най-добри практики за скорост на страницата, като компресиране на изображения, елиминиране на ненужен код на сайта и др.

9. Вътрешно налинкване

Вътрешното налинкване често се пренебрегва, когато става въпрос за on-page оптимизация. Тъй като вашият сайт расте, обаче, е изключително важно да разработите процес на вътрешно налинкване. Това е така, защото вътрешното свързване помага на ботовете да анализират вашия сайт, да откриват ново съдържание и да разбират контекста на различни страници.

Наличието на малко или никакво вътрешно свързване на вашите страници оказва отрицателно въздействие върху възможността на потребителя да получи достъп до съдържание на вашия сайт, което е ценно за него. И ако нямат достъп до него, това пряко засяга конверсиите и продажбите.

Използвайте вътрешни връзки, за да подобрите on-page оптимизацията си:

 • Добавяне на връзки към подходящо съществуващо съдържание в нови публикации;
 • Добавяне на връзки от подходящо съществуващо съдържание към нови страници.

Всяка стратегия за вътрешно налинкване е различна, но за най-добри резултати трябва да се уверите, че всяка нова страница има поне две до три връзки към нея. Ако ви е трудно да намерите страници, не слагайте връзки към не релевантно съдържание. Вместо това помислете за създаване на ново съдържание.

Анкър текстовете (anchor text), са също много важен компонент от вътрешното налинкване. Това е синият линк, върху който кликате. Изполвайте ключова дума подходяща за страницата към която изпращате потребителите.

Можете да проверите състоянието на вашето вътрешно свързване с безплатен инструмент като Screaming Frog.

Разберете повече какво е линк.

10. Изображения

Изображенията са важни за SEO-то, както и за потребителите. С изображения можете да разбиете съдържанието си. Можете също така да предоставите контекст, като например за сложни процеси или трудни за описване характеристики. Включете изображения в съдържанието си, от стокови снимки до персонализирани графики до екранни снимки.

Когато добавяте изображения към вашия сайт, не забравяйте да ги компресирате. Големите изображения могат да забавят скоростта на страницата ви, което може да повлияе на класирането ви. Не забравяйте също да добавите алт текст, тъй като този допълнителен детайл прави вашия сайт по-достъпен и може да помогне с класирането в Google Изображения.

Това са идеални места за включване на вашите целеви ключови думи.

11. Адаптивност за мобилни устройства

Адаптивния за мобилни устройства сайт е от съществено значение, тъй като повече от 50% от интернет трафика идва от мобилни устройства. Ако хората на смартфони и таблети нямат достъп до вашия сайт, класирането ви в резултатите от търсенето ще падне.

Търсачките като Google, например, използват адаптивността за мобилни устройства или като фактор за класиране. Това означава, че ако вашият сайт не е оптимизиран за мобилни потребители, вие пропускате ценни потенциални клиенти и приходи.

Мобилната съвместимост вече не е избор. Това е изискване, особено ако искате да се класирате добре. Google взема предвид мобилната съвместимост, когато класира вашия сайт. Ниска съвместимост = ниско класиране.

On-page оптимизацията за мобилни устройства често се фокусира върху разработването на адаптивен сайти и тема.

Използвайте инструменти като Lighthouse, за да разберете повече, дали вашия сайт е адаптивен за мобилни устройства.

Как да оцените вашата on-page оптимизация

Сега, след като знаете за on-page оптимизацията, можете да оцените ефективността на вашия сайт. Можете или да използвате инструмент за одит на вашия сайт, или можете да разгледате отделни страници ръчно, в зависимост от вашите предпочитания. Ако решите да търсите ръчно, можете да използвате тези критерии като основа за on-page оптимизация:

 • Направихте ли проучване за ключови думи?
 • Използвате ли ключови думи за всяка страница? Тези ключови думи класират ли се добре и генерират ли подходящ трафик?
 • Свързвате ли страници от вашия сайт една с друга (вътрешно налинкване)? Може ли това да е начин да помогнете на посетителите да стигнат от една точка до друга само с едно или две кликвания?
 • Вашият сайт зарежда ли се бързо? Или зареждането на някои страници отнема много време? Ако имате проблеми, разберете къде се крие проблемът. Бавно зареждащият се сайт е нещо, което нито хората, нито ботове харесват!
 • Вашият сайт има ли свежо съдържание? Имате ли съдържание, което е на повече от 1-2 години? Промени ли се нещо или всичко все още е актуално?
Свържете се с нас и наш SEO експерт, ще направи оценка на вашата on-page и цялостна оптимизация.

Как да проверите on-page оптимизацията на конкурент

Вероятно не е нужно да мислите твърде много, за да измислите се сетите за най-големите ви конкуренти. За съжаление, те също работят усилено, за да се установят във вашата индустрия и можете да сте сигурни, че използват on-page оптимизация точно като вас.

Ако искате да разберете какво бихте могли да правите по-добре, разгледайте сайтовете им и погледнете какво правят. Въпреки че те вероятно имат няколко тайни в ръкава си, можете да получите тонове информация, като просто проверите няколко страници.

Проверката на вашата конкуренция също може да ви покаже области, които да подобрите на собствения си сайт, укрепвайки бизнеса си като цяло. Започнете да развивате по-пълно своята on-page оптимизация и е вероятно да видите класирането на сайта си да започне да се изкачва през следващите седмици и месеци.

Разберете повече какво е дигитален маркетинг.

Професионални SEO услуги от Cro Digitals

Cro Digitals помага на компаниите да растат чрез SEO и знаем, че някои бизнеси просто нямат време да го внедрят SEO-то сами и професионално.

Тук влизаме ние.

Ние сме изпробвали всички стратегии и най-добри практики, за да сме сигурни, че вашият бизнес се показва в горната част на резултатите от търсенето, от които се нуждаете, за да помогнете за развитието на бизнеса си. Нашият екип от SEO специалисти се стреми към най-високи резултати, за да увеличим продажбите на вашия бизнес.

Свържете се с нас днес, за да научите повече за нашите SEO услуги и нашите SEO консултанти, ще се свържат с вас, за да обсъдим вашия бизнес.

Често задавани въпроси

On-page оптимизацията е процесът на подобряване на различни елементи на вашия сайт с цел подобряване на класирането му в търсачки като Google.

Основните елементи включват заглавията (title tags), мета описания, URL адресите, структурата на страницата, използването на ключови думи, качествено съдържание, оптимизирани изображения и др.

Структурата включва правилното използване на заглавията (H1, H2, H3 и т.н.), подредбата на съдържанието и лесната за разбиране навигация. Това помага на търсачките да разберат важността на различните части от вашия сайт.

URL адресите трябва да бъдат кратки, описателни и да съдържат ключови думи. Честата практика е използването на четливи URL адреси, които отразяват съдържанието на страницата.

Ключовите думи са основни думи или фрази, които описват съдържанието на сайта ви. Те трябва да бъдат включени стратегически в заглавия, мета описания, съдържание и други елементи.

Автор

Борис Кацаров