Какво е Дигитален Маркетинг

Съдържание

 1. Какви са ползите от дигиталния маркетинг?
  1. Дигиталният маркетинг ви позволява да достигнете до глобална аудитория
  2. Позволява ви да насочите аудиторията си към конкретни етапи на покупка
  3. Дигиталният маркетинг е по-ефективен
  4. Дигиталният маркетинг е измерим и адаптивен
 2. Видове дигитален маркетинг
  1. Оптимизация за търсачки (SEO)
  2. Плащане за клик (PPC)
  3. Маркетинг чрез съдържание
  4. Маркетинг в социалните мрежи
  5. Имейл маркетинг
  6. Афилиейт маркетинг
  7. Инфлуенсър маркетинг
  8. Аудио и видео маркетинг
  9. SMS Маркетинг
  10. Мобилен маркетинг
 3. Разликата между B2B и B2C маркетинга
 4. Как да създадете дигитална маркетингова стратегия
  1. Поставете маркетинговите си цели
  2. Определете вашата целева аудитория
  3. Изберете правилните маркетингови канали
  4. Задайте бюджета си
  5. Генерирайте и разпространявайте съдържание
  6. Съберете резултати и прецизирайте стратегията си
 5. Подгответе се за успех в дигиталния маркетинг със Cro Digitals
 6. Често задавани въпроси

Дигиталният маркетинг, известен още като онлайн маркетинг, е общ термин, който се отнася до всички видове интернет базиран маркетинг. Бизнесът използва дигитален маркетинг, за да достигне до целевата си аудитория чрез онлайн канали като:

 • Органично търсене;
 • Маркетинг в социални медии;
 • Имейл маркетинг.

Дигиталният маркетинг е чудесна първа стъпка във всяка маркетингова кампания.

Защо?

Тъй като е бърз за внедряване, адаптивен, за да отговаря на различни цели, и позволява детайлно насочване.

Какви са ползите от дигиталния маркетинг?

Дигиталният маркетинг предлага несравнимо излагане на широка мрежа от потенциални клиенти. Освен това е рентабилен, специфичен, измерим и многофункционален.

Дигиталният маркетинг ви позволява да достигнете до глобална аудитория

За разлика от офлайн маркетинга, потенциалният обхват на дигиталния маркетинг е почти неограничен. Онлайн маркетинговите кампании нямат географски граници или физически ограничения.

Почти 65% от световното население – т.е. 5,19 милиарда души – използват интернет. А средният човек прекарва повече от шест часа онлайн всеки ден.

Интернет потребителите представляват всяка демографска група. Което означава, че вашите кампании могат да достигнат до когото пожелаете.

Позволява ви да насочите аудиторията си към конкретни етапи на от продажбата

Въпреки голямата аудитория, дигиталните рекламни канали позволяват детайлно таргетиране на потребителите въз основа на демографски данни и потребителска пътека.

Това означава, че можете надеждно да изпратите посланието си пред правилните хора в точното време.

Ето как.

Съвременното потребителска пътека има три етапа на покупка:

 • Етап на осъзнаване/осведомяване: Потребителят осъзнава проблема си и започва да прави проучване;
 • Етап на обмисляне: Потребителят знае какъв е неговият конкретен проблем и започва да търси решения;
 • Етап на решение: Потребителят знае как да реши проблема си и търси най-добрите налични решения.
Потребителска пътека

С традиционния маркетинг можете да достигнете до всеки. Но това не е непременно нещо добро. Например, ако поставите билборд, всеки, който минава с кола, ще го види. Без значение на какъв етап от потребителската пътека е потребителят – или дори дали имат нужда от вашия продукт.

Дигиталният маркетинг позволява много по-специфично насочване. Можете да създадете съдържание за конкретни етапи от потребителската пътека, под формата фуния на продажби.

Например, можете да ангажирате потребителите за първи път на сайта си (тоест, хора в етапа на осведомяване) със съобщения на чатбот и целеви уеб известия. Или се насочете към купувачи, които изоставят кошниците си (на етапа на вземане на решение) с последващи имейли (имейл маркетинг) и ретаргетиране.

Можете също така да използвате платени тактики като платени реклами (PPC) или спонсорирани публикации в социалните медии, за да таргетирате потребители въз основа на демографски данни – местоположение, професия, интереси и др. В резултат на това можете да увеличите максимално възвръщаемостта си.

Дигиталният маркетинг е по-ефективен

Прецизното насочване и гъвкавостта на дигиталния маркетинг също го правят по-рентабилен от традиционните методи като телевизия, радио и печат.

Например, можете да популяризирате марката си с помощта на телевизионна реклама. Може да сте в състояние да изберете времеви интервал и канал, но, както в нашия пример с билборд по-рано, вие нямате контрол върху това кой вижда вашето съобщение.

Вместо това можете да използвате онлайн реклами, които ви позволяват да насочвате потребители въз основа на демографски данни, интереси, поведение и др. Това означава, че достигате до по-малка група хора, които се интересуват повече от вашия продукт. По този начин почти сигурно ще постигнете по-добра възвръщаемост на инвестициите (ROI).

Дигиталният маркетинг е прецизен, което е подходящо за малки бизнеси с ограничени ресурси. Можете да започнете с бюджет, който отговаря на размера на вашия бизнес и постепенно да увеличавате разходите, докато виждате резултати.

При някои канали дори ще плащате въз основа на ефективността. Например при рекламиране с плащане на клик (PPC) вие плащате, когато някой кликне върху вашата реклама. Вашият бюджет се използва по-ефективно, тъй като не плащате само за излагане (импресии).

Дигиталният маркетинг е измерим и адаптивен

Дигиталният маркетинг е по-измерим от традиционния маркетинг. Можете да се учите от данните в реално време и да правите промени, за да подобрите ефективността на кампанията.

Има много инструменти, които можете да използвате за наблюдение и анализ на данни. Безплатни платформи като Google Analytics и Google Search Console демонстрират как потребителите достигат и взаимодействат с вашия уебсайт.

Те могат да се интегрират с инструменти като Ahrefs и Semrush, така че да можете да намерите повече възможности за ключови думи и да направите проучване на конкуренти. С данни от повече източници можете да разкриете прозрения, водени от данни, които водят до по-добри резултати.

Например можете да проверите данните от Google Analytics, за да идентифицирате най-ефективното си съдържание през последното тримесечие, след което да използвате подобни теми и формати в следващата си стратегия.

Видове дигитален маркетинг

Всяка форма на маркетинг, която използва онлайн канал, се счита за дигитален маркетинг. Ето някои от най-популярните видове:

1. Оптимизация за търсачки (SEO)

Оптимизацията за търсачки (Search Engine Optimization) е процесът за подобряване на класирането на сайт в търсачките (напр. Google). Крайната му цел е да привлече повече органичен трафик.

Има значение, защото средно първите пет сайта на първата страница с резултатите от търсачката (SERP) получават повече 50% от всички кликвания. SEO-то е с цел да стигнете до тези ценени позиции в класирането чрез укрепване на вашия сайт, за да отговаря на потребителите и търсачките.

Оптимизацията включва набор от различни техники, включително:

 • On-page SEO: Също познато като on-page оптимизация е оптимизиране на всяка отделна страница на вашия сайт, насочване към конкретни ключови думи (термините, които хората използват в заявките за търсене) с подходящо съдържание;
 • Off-page SEO: Подобряване на „авторитета“ на вашия сайт чрез линк билдинг (връзки от други сайтове към вашия);
 • Техническо SEO: Гарантиране, че вашият сайт е добре организиран, удобен за мобилни устройства, напълно обхождащ се от търсачките бърз за зареждане.

Едни от най-известните инструменти при разработване на SEO стратегии са Ahrefs и Semrush.

Разберете повече какво е SEO и нашия процес като SEO агенция.

2. Плащане за клик (PPC)

Органични и PPC резултати

Pay-per-click (PPC) е популярна платена техника за дигитален маркетинг. Това включва разполагане на реклами по модел, при който плащате за генерирани кликвания, а не за самото разположение.

Много онлайн платформи предлагат PPC реклами, включително:

 • Google Ads;
 • Facebook;
 • Microsoft;
 • LinkedIn;
 • X (бившият Twitter).

Рекламите на тези платформи често се показват заедно с органично съдържание, което им дава невероятен потенциален обхват.

Те могат също така да приемат различни форми, включително текстови реклами, визуални банери, продуктови списъци и видеоклипове. Тези разнообразни опции правят PPC универсална форма на социален маркетинг и маркетинг чрез търсачки (Search Engine Marketing – SEM).

Ефективното PPC предлага убедителна възвръщаемост на инвестициите (ROI). Можете да оптимизирате различни фактори, за да намалите цената на клик (CPC) и да увеличите възвращаемостта (ROI). Те включват:

 • Рекламно послание;
 • Стратегия за наддаване;
 • Параметри за насочване.

Намирането на правилните ключови думи за насочване е първата стъпка към стартирането на PPC кампания. Можете да използвате платформи като Keywords Planner на Google Ads платформата или Ahrefs и Semrush.

3. Маркетинг чрез съдържание

Маркетингът чрез съдържание или контент маркетинг, се отнася до използването на дигитални медии и съдържание като маркетингови инструменти. Може да включва публикации в блогове, електронни книги, бюлетини, инфографики и др.

Целта е да се увеличи осведомеността за бранда, да се увеличи трафикът на сайта и/или да се генерират потенциални клиенти (лийдове). И вие постигате това, като ангажирате вашият таргет пазар с висококачествена, подходяща и полезна информация на различни етапи от процеса на покупка.

За да го направите ефективно, трябва да знаете кои са вашите целеви аудитории, кои онлайн канали използват редовно и типовете съдържание, които резонират с тях.

Също така е важно да разберете как съдържанието се вписва по-широко в потребителската пътека. Можете да използвате стратегии за маркетинг чрез съдържание, за да изградите продажбени фунии, които дават отговори на все по-специфични въпроси.

Направено правилно, това може да доведе потребителите до момента на вземане на решение за покупка.

Можете да стигнете до правилните теми, отново като използвате интрументи като Google Search Console, Google Analytics, Semrush, Ahrefs. 

Също, писането на SEO оптимизирани статии, ще ви помогне да се класирате по-добре в търсачките. Разберете каква е ролята на специалста по SEO в планирането и разписването на съдържание.

4. Маркетинг в социалните мрежи

Маркетингът в социалните мрежи е използването на платформи за социални медии като част от дигитална маркетингова кампания.

Има два основни вида: органичен маркетинг в социалните мрежи и платен маркетинг в социални мрежи. Първото обикновено се използва за изграждане на аудитория, докато второто може да стимулира незабавни реализации – продажби.

Има над 4,5 милиарда потребители на социални медии – и всеки един е потенциален клиент. Маркетингът в социалните мрежи работи, за да ангажира тези потребители, да ги запознае с вашата марка и да ги накара да направят покупка.

Популярните маркетингови платформи за социални медии включват:

 • Facebook;
 • YouTube;
 • X или бившият Twitter (в България не е толкова популярна);
 • Instagram;
 • LinkedIn;
 • TikTok;
 • Reddit;
 • Snapchat;

Всеки от тези канали предлага страхотна среда за подхранване на аудитория. Можете да използвате текст, изображения, видеоклипове, реклами и други, за да достигнете до потребителите, да създадете последователи и да генерирате положителна ангажираност.

Ефективното управление на маркетинга в социалните медии изисква стратегически и добре планиран подход. 

 • Започнете с ясно дефиниране на вашата целева аудитория и разбиране на платформите, с които те се ангажират най-много;
 • Разработете последователни послания на марката и съобщения, за да поддържате сплотено присъствие в каналите.
 • Редовно създавайте и споделяйте висококачествено, подходящо съдържание, което резонира с вашата аудитория и насърчава ангажираността;
 • Използвайте инструменти за анализ, за да проследявате показателите за ефективност и да коригирате стратегията си въз основа на данните. 
 • Ангажирайте се с аудиторията си, като отговаряте на коментари, съобщения и участвате в разговори тях;
 • Бъдете в крак с текущите тенденции и адаптирайте съдържанието си, за да остане актуалнп;
 • Създайте връзки с влиятелни хора (инфлуенсъри) и използвайте генерирано от потребителите съдържание, за да разширите обхвата си;
 • И накрая, установете ясни цели и ключови показатели за ефективност (KPI), за да измерите успеха на маркетинговите си усилия в социалните медии, за да вземате информирани решения за бъдещи кампании.

5. Имейл маркетинг

Имейл маркетингът може да достигне до настоящи и бъдещи клиенти – направо във входящата им поща. Можете да го използвате за популяризиране на съдържание, предлагане на оферти, поздрав за нови клиенти и др.

Имейл маркетингът е мощен поради своята директност.

Това е директен и рентабилен начин за комуникация с вашата аудитория, изграждане на взаимоотношения и стимулиране на ангажираността. 

 • За да използвате ефективно имейл маркетинга, започнете с изграждането на качествен имейл списък чрез вписвания и абонаменти;
 • Сегментирайте аудиторията си въз основа на техните предпочитания и поведение, за да предоставите персонализирано съдържание. 
 • Създайте завладяващо и подходящо имейл съдържание, което предоставя стойност на абонатите ви, независимо дали става въпрос за информационни бюлетини, промоции или ексклузивни оферти. 
 • Обърнете внимание на дизайна и оформлението, за да осигурите визуално привлекателни имейли, които са удобни за мобилни устройства. 
 • Приложете ясен призив за действие (CTA), за да насочите получателите към желаните следващи стъпки. 
 • Редовно анализирайте показателите за ефективност на имейлите, като честота на отваряне и честота на кликване, за да прецизирате стратегията си и да оптимизирате бъдещи кампании. 

Изграждането на доверие, осигуряването на стойност и поддържането на последователност са ключови елементи в успешните усилия за имейл маркетинг.

6. Афилиейт маркетинг

Афилиейт маркетинг или партньорският маркетинг включва плащане на някой друг да популяризира вашите продукти чрез връзки (линкове) в съдържанието им. Обикновено плащате въз основа на броя кликвания, потенциални клиенти или продажби, генерирани от разположението.

Можете да се свържете с физически лица или конкретни фирми, за да организирате партньорска кампания, но по-често е да използвате установена партньорска програма. Популярните платформи в чужбина включват:

 • Amazon Associates
 • YouTube Partner Program
 • Etsy Affiliate Program

Тези програми ви дават лесен достъп до готови аудитории. Можете да изберете афилиейт партньор въз основа на демографския състав на тяхната аудитория и да популяризирате съдържание или продукти, които ще резонират с тези хора.

Партньорските връзки имат вградено проследяване, така че можете лесно да анализирате успеха на вашето разположение в тези платформи и да получите ясна представа за размера на приходите, които генерирате.

7. Инфлуенсър маркетинг

Инфлуенсър маркетингът е вариация на афилиейт маркетинга. Това включва спонсориране на известни личности за популяризиране на вашите продукти или услуги онлайн.

Инфлуенсърите обикновено са личности в социалните медии с много лоялни последователи.

Изграждането на последователи в социалните мрежи е дълъг и труден път и инфлуенсър маркетингът е начин да го заобиколите. Можете да използвате тези сътрудничества, за да изложите марката си на широка аудитория, която иначе може да не достигнете, и да изградите доверие, за да създадете повече възможности за продажби.

8. Аудио и видео маркетинг

Аудио и видео маркетингът е практика за използване на аудио или видео съдържание за популяризиране на вашия бизнес и укрепване на връзките с клиентите.

Това включва публикуване на забавни, образователни или промоционални клипове на вашия сайт или социални медийни платформи. Целта е органично да достигнете и ангажирате вашата целева аудитория.

Има редица платформи, които трябва да се вземат предвид, но YouTube е най-голямата за видео с повече от 2,5 милиарда месечни активни потребители в световен мащаб. Тези потребители търсят всякакви видеоклипове, от ръководства с практически инструкции до ревюта на продукти.

Подкастите е най-популярната форма на аудио маркетинг. Бизнесите могат да разпространяват истории, идеи и насоки чрез платформи като Spotify и Google Podcasts.

Създаването на видео и аудио съдържание ви дава възможност да се покажете пред вашата аудитория, когато имате практично съдържание като съвет или насоки. По почти същия начин като SEO, маркетинг чрез съдържанието и маркетинг в социалните медии, това може да помогне за изграждането на информираност и авторитет на вашия целеви пазар.

9. SMS Маркетинг

SMS маркетингът е използването на текстови съобщения за популяризиране на вашата марка. Работи като имейл, като ви дава директен достъп до клиентите.

Можете да използвате SMS, за да споделяте новини, оферти, продуктова информация и др. 

В България е популярно различните бизнеси да изпращат различни промоционални съобщения чрез платформи като Viber.

SMS маркетингът подлежи на същите ограничения като имейл маркетинга, тъй като трябва законно да събирате информация за личните данни, преди да можете да ги използвате.

Получете съгласие с помощта на стимули (съдържание, което насърчава посетителите на уебсайта да предоставят своите данни) и уеб формуляри.

10. Мобилен маркетинг

Мобилният маркетинг позволява на бизнеса да достига и ангажира клиентите чрез мобилни устройства като смартфони и таблети.

Това включва създаване и доставяне на съобщения, реклами и съдържание, които са специално проектирани да се гледат на по-малки екрани и отговарят на мобилното преживяване.

Мобилният маркетинг включва:

 • Насочени известия – push notifications (от сайтове и приложения)
 • Оптимизиран за мобилни устройства сайт и имейл съдържание
 • Мобилни приложения
 • Маркетинг, базиран на локацията

Най-голямото предимство на мобилния маркетинг е обхватът. В днешният дигитален свят, почти всички притежават смартфон.

Мобилният маркетинг също е директен и личен канал. Много хора проверяват редовно устройствата си. Което означава, че е по-вероятно да обърнат внимание мобилно маркетингово съдържание, отколкото да минат покрай билборд или да чуят радио реклама.

Разликата между B2B и B2C маркетинга

Повечето бизнеси попадат в една от двете категории: бизнес към бизнес (B2B) или бизнес към потребител (B2C).

B2B маркетингът включва насочване към клиенти, действащи от името на бизнеса. Например, компания, която отдава под наем офис площи, ще се насочи към бизнеси търсещи офиси за своите служители.

B2C маркетингът е насочен към отделни потребители, които правят покупки за себе си. Например търговец на бижута, продаващ годежни пръстени, има за цел да се насочи към хора, които планират предложение.

Категорията, в която вашият бизнес се вписва, ще диктува върху кои дигитални маркетингови тактики да се съсредоточите.

Следната таблица обобщава основните разлики между тези два типа клиенти:

 

B2B клиенти

B2C клиенти

Цели

За вземане на ефективни решения за покупка, които ще стимулират възвръщаемостта на инвестициите.

Да купуват неща, които отговарят на непосредствените им нужди или желания.

Нужди

Функционалност, ефективност и рентабилност.

Удобство, персонализация и емоционална привлекателност.

Процес на покупка

Обикновено дълъг и сложен, включващ множество заинтересовани страни.

Като цяло по-кратък и не сложен, ръководен предимно от индивидуално нужди.

Подкана към покупка

Образователно съдържание, казуси и демонстрации на продукти.

Отзиви, социално доказателство и изчерпателни изображения на продукта.

Взаимовръзки с бранда

Повече междуличностна комуникация с продавачите, което често води до дългосрочни взаимоотношения.

Транзакционна комуникация, с краткосрочни връзки.

Общото правило е, че B2B клиентите се нуждаят от по-персонализиран подход по време на потребителската пътека и процеса на продажба. B2C клиентите могат да се обслужват сами, стига да предоставите правилното съдържание.

Как да създадете дигитална маркетингова стратегия

Маркетингова стратегия

Няма две еднакви дигитални маркетингови кампании. Има много подходи и тактики, които трябва да обмислите и зависи от вас да изберете колко да инвестирате в тях.

Въпреки това повечето дигитални маркетингови стратегии следват уеднаквени процеси на планиране и внедряване. Ето как да създадете такъв:

1. Поставете маркетинговите си цели

Дигиталната маркетингова стратегия трябва да се свързва (и да допринася) за по-широки бизнес цели.

Ясната цел ще ръководи вашата дигитална маркетингова стратегия. И ще ви помогне да останете на правилния път, да идентифицирате провалите и лесно да виждате успехите.

Например, ако целта ви е да генерирате повече трафик, стратегията ви ще се фокусира върху тактики като SEO и маркетинг чрез съдържание. Ако трафикът се увеличава, вашата стратегия е успешна. Ако трафикът е в застой, тогава трябва да промените нещо.

Препоръчваме да зададете SMART цели (Specific, Measurable, Actionable, Relevant, and Time-specific)  – което означава, че те са конкретни, измерими, приложими, релевантни и и с ясни срокове.

Някои примери за цели за вашата кампания могат да включват

 • Класиране в първите пет резултата от търсенето с Google за конкретна ключова дума до юли 2024г;
 • Увеличаване на трафика на сайта с 25% през следващите три месеца;
 • Изграждане на имейл списък от 1000 абонати преди края на 2024г.

След като сте задали целите си, преминете към идентифициране на вашата целева аудитория.

2. Определете вашата целева аудитория

Вашата целева аудитория е групата (или групите) от хора, които е най-вероятно да се интересуват и да се възползват от вашите продукти или услуги.

Хората в тези групи споделят общи характеристики, нужди и предпочитания, които ги правят основните получатели на вашите маркетингови съобщения.

За да сте сигурни, че усилията ви за дигитален маркетинг са насочени към тези хора по правилния начин, трябва да направите анализ на аудиторията – по същество да придобиете по-добро разбиране за вашия целеви пазар.

Вашето проучване трябва да се съсредоточи върху фактори като демографски състав, поведение при покупка и предпочитания за съдържание.

Вашето разбиране за вашата целева аудитория ще повлияе на стратегията на вашите кампани и крайният им успех. Ще ви помогне да определите какви канали да използвате, как да позиционирате съдържанието си и др.

Създаването на идеални клиентски профили (таргет персона) може да подпомогне този процес.

Таргет персоната описва идеалния купувач за вашия бизнес. Това е човекът, който ще хареса и ще се възползва най-много от това, което вашият бизнес предлага. Профилът описва кои са те, какво харесват, от какво имат нужда и как действат.

За да създадете своята таргет персона, първо трябва да съберете данни. Има няколко начина да направите това, включително:

 • Първични изследвания чрез онлайн анкети и фокус групи;
 • Анализ на данни от маркетинга и продажбите за разбиране на съществуващи клиенти;
 • Измерване на тенденции и предизвикателства, преобладаващи сред вашата аудитория;

Има набор от инструменти, които можете да използвате, за да направите тези стъпки по-лесни за управление. За първично проучване помислете за инструменти за анкетиране като SurveyMonkey и Qualtrics.

Ето някои въпроси, които да си зададете с цел откриване на идеалният ви клиент:

 1. Каква е вашата целева демографска група?

Това са характеристики на вашия целеви пазарен профил, които вземат предвид области като възрастова група, пол и семейно положение. Те са важни за разбирането на вашата аудитория.

 1. Къде живеят?

Определянето къде живее вашата целева аудитория ще ви помогне с маркетингови кампании, базирани на местоположение, както и къде да насочите традиционните маркетингови методи.

 1. В каква индустрия работят?

Индустрията, в която работи вашият целеви пазар, може да е по-подходяща за някои бизнес модели, отколкото за други. 

 1. Колко печелят?

Този въпрос ще ви помогне да определите ценовия диапазон на вашия продукт надолу по линията. Ако анализът на вашия целеви пазар показва, че вашият идеален клиент е с ниска до средна заплата, трябва да се уверите, че цените ви отразяват това, а не това на високата заплата. Техният разходен капацитет ви помага и при ценообразуването.

 1. Какви са техните хобита?

Отговорите ви трябва да включват както техните хобита, така и как прекарват свободното си време, като например игра на бейзбол, бягане на маратони или прекарване на времето у дома със семействата им. Е, това би било изминаване на допълнителната миля.

 1. Как получават информацията си?

Преди това беше по-лесен за отговор въпрос за целевия пазар. Но с въвеждането на интернет това го направи по-трудно. Пример за целеви пазар за това биха били онлайн (социални медии, блог стати, YouTube, Google и др.), традиционни (вестници, списания, от уста на уста) и рекламни методи (билбордове, транзитна реклама и медийна реклама).

 1. Как общуват?

Отново с въвеждането на технологиите тези методи се промениха. Може да варира от разговори лице в лице и имейл до телефонни обаждания.

 1. Как мислят?

Това е въпрос за целевия пазар, който не винаги се оценява толкова, колкото би трябвало. Когато отговаряте на този въпрос, вземете предвид типа на личността, отношението, ценностите, психологични характеристики, начина на живот и поведението.

 1. Кой е важен за тях?

Тъй като препоръките и партньорската подкрепа са решаващи фактори за растежа на бизнеса, важно е да знаете до кого е близо вашият целеви пазар. Като научите тази информация, вие вече сте в състояние да определите начини да достигнете и до тях.

 1. Как най-добре можете да достигнете до целевия си пазар?

Това влияе върху начина, по който профилът на вашия целеви пазар обича да комуникира. След като установите това, можете да вземете тези констатации и да ги приспособите към предложената от вас маркетингова стратегия.

 1. Пред какви предизвикателства са изправени?

Чрез разбирането на предизвикателствата и разочарованията, които има вашият целеви пазар (pain points), това ще ви помогне да изместите разговора от това как те могат да ви помогнат към това как вашият бизнес може да им помогне.

 1. Може ли вашата услуга или продукт да им помогне с тези предизвикателства?

Отговорът трябва да е твърдо да, в противен случай трябва да преразгледате целевата си аудитория. Ако отделите време, за да отговорите ефективно на този въпрос, това може да помогне за оформянето на бъдещи маркетингови стратегии.

 1. Какво ги тласка да вземат решения за покупка?

За да отговорите по-добре на този въпрос, може да се наложи да обмислите какво ги е повлияло да направят последната стъпка и какви препятствия може да има по пътя им.

 1. Кой е имал тези клиенти преди вас?

Чрез определяне кой е имал тези клиенти преди вас, вашата компания може да се поучи от техните грешки, за да задържи тези клиенти в дългосрочен план.

 1. Какви са най-големите им възражения срещу използването на вашата услуга или продукт?

Това може да е най-важният въпрос, на който трябва да отговорите. Без да отговорите на този въпрос, никога няма да получите продажби за вашия бизнес, които искате и очаквате.

С правилната информация ще разберете по-добре как вашата целева персона мисли, чувства и действа. Използвайте тези прозрения, за да вдъхновите своя маркетингов план и бъдещи стратегически решения.

3. Изберете правилните маркетингови канали

Както установихме, има различни видове маркетингови канали, но не искате да използвате всички от тях. Само тези, които имат смисъл за вашия бизнес.

Използването на множество канали за маркетинг може да ви помогне да увеличите резултатите си, като поставите бизнеса и офертата си пред повече хора на повече места. Това се нарича многоканален или омниканален маркетинг, в зависимост от начина, по който подхождате.

Анализирайте вашите проучвания, които сте направили досега, когато изграждате стратегията си. Вашите маркетингови цели, аудиторията, към която се насочвате, и бюджетът ви ще повлияят, при вземането на решение коя комбинация работи най-добре за вас.

Изводът е: бъдете там, където са вашите идеални клиенти.

Например, ако сте софтуерна компания, продаваща технологии за маркетингова автоматизация, може да иска да се съсредоточи върху SEO, платени реклами в LinkedIn и маркетинг чрез съдържание. По този начин компанията може да ангажира своята целева аудитория от B2B купувачи, които винаги:

 • Започнете своето проучване в Google;
 • Използвайте LinkedIn повече от други социални канали;
 • Оценявайте способността да изследвате продуктите сами.

Дигиталният маркетинг е адаптивен по природа, така че не се увличайте да се опитвате да постигнете перфектната комбинация от първия път.

4. Задайте бюджета си

Маркетинг бюджет

Бюджетът за дигитален маркетинг е сумата пари, която бизнесът отделя за своите онлайн маркетингови действия.

Задайте твърде нисък бюджет и може да се затрудните да постигнете целите си. Задайте твърде голям бюджет и ненужно ще пренасочите средства от други области на вашия бизнес.

Започнете, като анализирате своите бизнес цели. Целите ли да увеличите познаваемостта на марката, да затворите повече продажби или да подхранвате съществуващи клиенти? Вашите бизнес цели ще повлияят на вашата дигитална маркетинг стратегия и ще определят колко ще трябва да похарчите.

Помислете за разпределяне на процент от приходите за дигитален маркетинг. Това е често срещан метод. Въпреки че процентът варира в зависимост от фактори като индустрия, размер на компанията и етап на растеж, около 5%-15% е типично.

Или, за по-точна представа, проучете бенчмарковете на индустрията, за да разберете какво харчат вашите конкуренти за дигитален маркетинг. Това не трябва да бъде единствената основа за вашия бюджет, но предоставя полезен контекст.

Разделете бюджета си на кампании, тъй като някои канали, като реклами в социални медии, изискват повече предварителни разходи от други, като създаването на SEO съдържание.

Отчитайте и променливите разходи.

Да приемем, че базирана на ефективността маркетингова кампания на инфлуенсъри се справя много по-добре, отколкото сте очаквали. Въпреки че това вероятно ще увеличи продажбите в дългосрочен план, все пак ще трябва да плащате на партньорите си.

И накрая, инвестирайте в инструменти за маркетингов анализ, за да продължите да използвате бюджета си разумно. Редовно наблюдавайте своите ключови показатели за ефективност (KPI) в дигиталния маркетинг, за да се съсредоточите върху най-ефективните тактики и да се откажете от тези, които не работят.

5. Генерирайте и разпространявайте съдържание

След като разберете вашите цели, целева аудитория и маркетингови канали, ще сте готови да създадете съдържание, съобразено с вашата стратегия. Това може да означава създаване на публикации в блогове, публикации в социални медии, PPC реклами, бюлетини и много други.

За да сте сигурни, че съдържанието, което създавате, е ефективно за вашата кампания, помислете за следното:

 • Какво съдържание имат вашите конкуренти и колко успешно е то;
 • Колко добре вашето съдържание отговаря на нуждите на вашата аудитория
 • Дали вашето съдържание е съгласувано с позиционирането на вашата марка и тона на гласа

Най-добрите практики варират в зависимост от това за какъв канал е предназначено съдържанието. Ето няколко съвета за създаване на някои популярни типове съдържание:

 • Блог и SEO копирайтинг;
 • Публикации в социални медии;
 • Визуално съдържание;
 • Аудио съдържание.

Без значение от формата, всичко, което създавате, трябва да има за цел да ангажира или образова вашата целева аудитория.

Също така е важно да обмислите как вашето съдържание се вписва.

В идеалния случай ще можете да създавате тематични клъстери – където една част естествено води към друга и т.н. Това може да помогне на потребителите да останат ангажирани и да направи по-вероятно те да запомнят вашата марка.

Тематични клъстери също установяват авторитета ви по дадена тема както за читателите, така и за търсачките. Чрез създаване на „основни страници“ и свързване на съдържание към и от тях, търсачки като Google ще разберат как е свързано вашето съдържание.

6. Съберете резултати и прецизирайте стратегията си

След като създадете съдържанието си, можете да разгърнете кампанията си и да започнете да наблюдавате резултатите. Това е непрекъснат процес, който включва постоянно учене и настройване.

Анализирайте данните за ефективността си с помощта на софтуер като Ahrefs, Semrush, Google Analytics и Google Search Console. След това адаптирайте своите маркетингови тактики въз основа на наученото.

Ако забележите, че получавате по-добри резултати в определени тематични области, можете да се съсредоточите върху тях, за да използвате най-добре бюджета си.

Или, ако целта ви е да привлечете повече трафик към сайта си с помощта на платени реклами при търсене, можете да проверите отчета за придобиване на трафик на Google Analytics, за да видите дали сесиите от този източник са нагоре или надолу и как се сравняват с други канали:

 • Ако има малка промяна или спад в трафика, ще знаете, че кампанията не се представя. В резултат на това може да насочите различни ключови думи или да превключите към различен канал.

След време това непрекъснато усъвършенстване ще доведе до добре настроени кампании, които постоянно дават положителни резултати.

Подгответе се за успех в дигиталния маркетинг със Cro Digitals

Дигиталният маркетинг е крайъгълният камък на практически всяка съвременна маркетингова стратегия.

Ползите, които предлага, от безпрецедентен обхват на аудиторията до възможности за детайлно насочване, могат да стимулират значителен растеж за бизнеса. И с толкова много ефективни дигитални маркетингови канали, от които да избирате, има комбинация, която отговаря на всеки бизнес модел.

Още по-добре, можете да използвате услугите на агенция за дигитален маркетинг Cro Digitals, за да ви помогнем, докато изграждате, внедрявате и подобрявате своята дигитална стратегия. Ако сте готови да започнете, направете запитване и ще се свържем с вас. Използването на дигиталния маркетинг и оптимизацията на сайтове за по-добро класиране, може да бъде разликата между успешен и не успешен бизнес. Прегледайте нашите SEO услуги и направете запитвате.

Намерете още полезна онформация в нашия блог.

Често задавани въпроси

Дигиталният маркетинг е метод за реклама и достигане до потенциални клиенти. използващ електронни устройства и онлайн платформи. Той включва различни методи като сайтове, социални мрежи, имейл маркетинг и други, с цел достигане на целевата аудитория.

Успехът на дигиталната маркетингова кампания може да се измерва чрез различни метрики като брой посещения, конверсии, социални споделяния и ROI (възвръщаемост на инвестицията). Анализът на тези данни помага за оптимизацията на стратегията и постигането на по-добри резултати.

Определете таргет персоната си чрез анализ на характеристиките и нуждите на вашата идеална аудитория. Провеждайте пазарни проучвания, използвайте аналитика от предишни кампании и определете демографски, поведенчески и интересни критерии, за да насочите ефективно вашите маркетингови усилия.

Бюджетът за дигитален маркетинг зависи от вашите цели, индустрията и конкуренцията. Препоръчително е да определите ясни цели и да анализирате разходите на предишни кампании. Възможно е да стартирате с по-малък бюджет и да го увеличите постепенно, като измервате резултатите.

Поставянето на маркетингови цели изисква ясно определяне на желаните резултати. Ключовите елементи включват измеримост (детайлни и измерими цели), реалистичност (реалистичност на постижимите цели), срокове (определен срок за постигане на целите) и съответствие (целите да са в съответствие с общата маркетингова стратегия).

Автор

Борис Кацаров