Пиар планиране

Дигитален Пиар (PR)

Дигиталният PR е стратегия използвана от всяка пиар агенция или агенция за дигитален маркетинг, за повишаване на разпознаваемостта (awareness) на вашата марка чрез онлайн тактики и канали. В много отношения дигиталният пиар, е подобен на традиционния пиар, но предлага възможност за достигане до много по-широка аудитория, която не може да бъде достигната само с офлайн методи. За да постигне най-голямо въздействие, дигиталният ПР разчита на онлайн базирани стратегии като например оптимизация за търсачки (SEO), маркетинг чрез съдържание (Content Marketing) ,инфлуенсър маркетинг, и маркетинг в социалните медии.

Дигитален PR vs. Традиционен PR

Пиар агенция

Традиционният ПР разработван от повечето пиар агенции, включва работа в мрежа с журналисти, за да бъдат представени в печатни публикации. Някога целта на публицист, специализиран в традиционния PR, е била клиентите му да бъдат включени във вестници, списания, радио и телевизия. Повечето хора, които са се специализирали в традиционния PR, са изместили фокуса си, за да включат дигитален PR – често намирайки по-голям брой читатели или зрители на онлайн съдържание, отколкото офлайн – въпреки че някои традиционни форми на PR все още могат да се използват.

Дигиталният PR включва голямо разнообразие от маркетингови възможности като интервюиране, увеличаване на вашето онлайн присъствие и използване на интерактивната сила на социалните медии за по-нататъшен растеж и разпознаване на бранда.

Какво включва дигиталният ПР?

Възможностите за онлайн промотиране са почти безкрайни. Бизнесът трябва да погледне отвъд възможностите за печат и да взаимодейства с целевата си аудитория онлайн. Една пиар агенция би комбинирала най-доброто от традиционния ПР с фокус върху новите тенденции в маркетинга чрез съдържанието, маркетинга в социалните медии и др.

Дигиталият PR специалист използва голямо разнообразие от тактики, за да подобри уеб присъствието на клиента. Примерите включват:

  • Изготвяне на онлайн прессъобщения;

  • Изграждане на връзки с онлайн журналисти и блогъри за генериране на онлайн отразяване в пресата;

  • Организиране на бизнес профилиране;

  • Организиране онлайн ревюта и интервюта;

  • Гарантиране, че прессъобщенията са оптимизирани с подходящи връзки обратно към вашия сайт (беклинкове). Това облагодетелства читателите с линкове към повече информация и дава тласък на класирането ви при търсене в Google, чрез осигуряване на високо авторитетни връзки към вашия сайт от блогове и новинарски сайтове с голям трафик. Разберете повече какво е линк билдинг.

  • Инфлуенсър маркетинг, за да имате присъствие във влиятелни сайтове и в социалните медии.

Целта на дигиталния PR

Дигиталният PR и традиционният PR споделят една обща цел, която е да помогнат за подобряване на репутацията на клиента и да увеличат видимостта му сред членовете на тяхната целева аудитория. И двете са стратегии за по-разпознаваем бранд. Основната разлика между тях е изборът на методите, използвани за постигане на тази цел.

Дигиталният пиар има за цел да изгради стойност на бранда, като използва дигитални канали. Изграждането на силна марка в дигиталната ера, където морето от конкуренти непрекъснато нараства, може да бъде предизвикателство, но има голямо разнообразие от методи, които могат да се използват за увеличаване на популятността и запазване на конкурентоспособността.

Потенциалните клиенти имат просто неограничен избор по отношение на това с кого ще правят бизнес и конкуренцията лесно може да се възползва, ако не използвате дигитален PR. Трябва да се създаде и комуникира добре дефиниран бранд с ясна стойност за клиентите, за да се отделите от вашите конкуренти и да бъдете разпознаваеми в онлайн каналите, по които целевите пазари получават своята информация и търсят решения на своите проблеми (болезнени точки – pain points).

Как дигиталния PR може да бъде от полза за вашия бранд

Бранд маркетинг

Когато започнете дигитална PR кампания, вие ще се стремите да подобрите разпознаваемостта на вашият бранд и онлайн присъствието. Една целенасочена кампания може да направи голяма разлика в установяването на вашата онлайн идентичност и това, което прави вашият бизнес уникален.

Ето някои от начините, по които дигиталният PR може да бъде от полза за вашата марка:

  • Увеличете трафика към вашия сайт – Тъй като вашата марка се споменава онлайн по-често и на много различни места (подходящи сайтове, които вашата таргет аудория посещава), повече хора ще започнат да посещават сайта ви;

  • SEO – Когато вашето съдържание е публикувано на авторитетни сайтове, които имат връзка към вашия сайт (беклинк), вашето органично класиране ще се подобри за вашите целеви ключови думи. Тъй като вашето класиране се подобрява, това също ще увеличи трафика към вашия сайт и потенциални клиенти или продажби. Разберете повече за SEO стратегиите, като on-page оптимизация и също, за нашия процес като SEO агенция.

  • Утвърждаване като авторитет във вашата ниша– Публикуването на висококачествени статии в авторитетни сайтове ще подобри репутацията ви на надежден източник на информация и ще подобри доверието във вашата марка.

  • Генериране на потенциални клиенти и продажби– Използвайки тази стратегия, вашата марка се споменава много по-често пред заинтересована таргет аудитория, което ще генерира потенциални клиенти, което в крайна сметка също води до повече продажби.

  • Подобряване имиджа на вашият бранд и увеличете доверието – Вашата таргет аудитория ще започне да чува все повече и повече добри неща за вашата марка и ще вижда увеличен брой положителни отзиви.

Пренастройте вашето съдържание

Контент маркетингът е важна част от дигиталната PR кампания. Колкото повече вашето съдържание се споделя и намира, толкова повече вашата репутация и статут на авторитет започват да растат.

Съдържанието, което вече сте написали, може да бъде трансформирано в различна форма на съдържание и споделено или публикувано на различна платформа чрез повторно предназначение. Например, една публикация в блог може да бъде разширена с добавена нова информация и преназначена в няколко други типа съдържание, като например:

  • Инфографика;

  • Статия в местния вестник;

  • Статия в търговско издание;

  • Актуализация на новини от LinkedIn

  • Кратко видео.

По този начин едно съдържание може да се трансформира в информация за множество източници, всички от които могат да бъдат споделени, за да помогнат за популяризирането и увеличаването на вашата репутация. Не става въпрос просто за пренаписване на съдържанието, но и за продължаване на добавянето на стойност и укрепване на присъствието ви като авторитет. Разберете повече затова как се пишат SEO статии.

Силата на социалните медии

Малко инструменти са по-мощни в дигитална PR кампания от социалните медии. Чрез социалните медии можете да се свързвате с клиенти и влиятелни лица, да изучавате стратегията на вашите конкуренти и непрекъснато да участвате в разговори за вашата ниша.

Докато продължавате да пишете и публикувате допълнително качествено съдържание, продължете да го популяризирате на най-добрите социални медийни канали и насърчавайте другите да го споделят и популяризират също. Предложете стойност и информация, която си струва да бъде споделена и обсъдена.

Имайте предвид, че социалните мрежи ви дават възможност да разговаряте и да общувате с вашата целева аудитория по начин, който никога не би могъл да бъде направен с традиционния ПР. На тази платформа имате възможност да спечелите вниманието на вашата целева аудитория, да повлияете и неусетно да убеждавате, вместо да се опитвате непрекъснато да продавате. Най-вече ви дава възможност да се вслушате в техните желания и нужди, да научите каква информация, продукти или услуги не са успели да намерят до момента.

По-голямата част от интернет потребителите са активни в социалните мрежи, което означава, че това е точно мястото, където вашата марка трябва да бъде, за да бъде разпозната. Взаимодействието и ангажирането с хора там, където те се чувстват най-удобно, естествено ще изгради вашето име и репутация.

Каква е разликата между маркетинга и дигиталния PR?

Няма ясна разлика между онлайн маркетинга и дигиталния PR. Като цяло маркетингът е фокусиран конкретно върху продажбите, докато PR е фокусиран върху създаването на положително впечатление за вашата марка.

Дигиталният PR има за цел да разгласи какво представлява вашата марка, какво я прави уникална и особено какво се случва в момента, което е ново и вълнуващо. Той цели повече да увеличи трафика и информираността, докато маркетингът обикновено е по-фокусиран върху конверсиите, тоест продажбите.

С маркетинга вие директно рекламирате продукт или услуга. С дигиталния PR вие популяризирате бранда или компанията като цяло. Основният принцип зад дигиталния PR е да се рекламира нещо, подобно на новини, за да се повиши осведомеността за марката.

В по-голямата си част е необходимо да се изградят взаимоотношения и репутация, преди маркетингът да бъде ефективен. В идеалния случай дигиталният PR и маркетинг трябва да работят заедно, като всяка стратегия допълва и обогатява другата.

Разберете повече в тази статия за дигитален пиар на агенцията базирата в Англия Exposure Ninja.

Пиар агенция и дигитална PR кампания

Независимо дали решите да направите свой собствен дигитален PR или да го направите чрез дигитална маркетинг агенция, важното е да започнете. След като започнете да се използвате от силата на дигиталния пр, можете да анализирате какво работи и какво не и да направите промени, ако е необходимо.

Да имате ясна картина на вашата таргет аудитория е едно от най-важните неща, които трябва да направите. Ако не знаете ясно кой е в аудиторията ви, време е да разберете. Използвайте проучвания и взаимодействие в социалните медии, за да опознаете хората, които се интересуват от вашата марка и нейното послание.

Определете какви са вашите цели и каква стратегия е най-добрият подход за да увеличите разпознаваемостта на бранда и да привлечете трафик към вашия сайт. Продължете да създавате авторитетно съдържание и започнете да изграждате взаимоотношения с влиятелни лица и топ блогъри във вашата ниша.

Колко време имате на разположение за дигитален PR може да бъде фактор за това дали ще решите да го направите сами или да възложите на външни изпълнители. Може да искате да възложите целия или част от своя дигитален пиар на външни изпълнители. Колкото повече дигитални PR стратегии използвате, толкова по-вероятно е да подобрите репутацията на марката си и успешно да развиете бизнеса си.

Намерте още полезна информация в нашия блог.

Разберете повече какво е дигитален маркетинг и какво е SEO.

Също, в това видеo, кратко и ясно може да разберте защо дигиталния пиар е бъдещето по отношение на изграждането на беклинкове: