SEO статии

SEO статии

В тази блог публикация ще разберете как се пишат SEO статии и други полезни SEO подходи.

Току-що сте написали статия. И смятате, че е доста добра. Но може ли да се конкурира с милионите други статии по същата тема в индекса на Google? В тази статия ще ви обясня как да повишите качеството на статиите си, за да бъдат най-релевантни при търсене от страна на човек по съответната тема.

Какво е SEO статия?

SEO статията е част от писмено съдържание, публикация в блог, представена на вашия сайт като страница с уникален URL адрес. SEO статията образова, информира и забавлява таргет аудиторията ви с компетентност и качество. SEO статията също така е оптимизирана за търсачките като Google, за да има по-голям шанс да попадне на първа страница в резултатите от търсенето (SERP). Разберете какво е SEO.

Защо трябва да пишете SEO статии?

Ето шест причини, поради които трябва да пишете SEO статии:

1. Уеб съдържанието е причината Google да съществува

Страниците на сайтовете, включително статиите, са това, което търсачките като Google съхраняват в своя индекс. Когато някой направи търсене, търсачката анализира заявката му и я съпоставя с най-подходящите вече индексирани страници. Без тези уеб страници Google не би имал какво да покаже на потребителите в резултатите от търсенето.

2. Алгоритъмът на Google става все по-умен, но все още се нуждае от помощ

SEO статията е оптимизирана за търсенето, така че да помогне на търсачките да разберат по-добре за какво става дума (за повече информация вижте Google’s Webmaster Guidelines). Това увеличава шанса тя да бъде счетена за релевантна на дадено запитване и да се появи на първа страница на резултатите от търсенето.

3. Трафикът от търсачките, може да повиши приходите ви

Каналът за органично търсене осигурява средно над 50 процента от трафика към даден сайт (и до 64 процента за B2B). Органичното търсене е отговорно и за до 59% от приходите в сравнение с другите канали. Научете повече какво е дигитален маркетинг и контент маркетинг.

4. Можете да се установите като експерти и авторитети по дадена тема

Google придава по-голяма стойност на сайтове с висока експертиза и авторитет, а добре написаната статия е един от основните начини да демонстрирате това.

Висококачествените страници и сайтове се нуждаят от достатъчно експертиза, за да бъдат авторитетни и за да заслужат доверие по своята тема.

5. Оптимизирайте за целевата си аудитория

SEO статиите могат да доведат до повторни посещения на сайта ви, до повече прекарано време на сайта ви от страна на потребителите и до конверсии.

Създаването на ангажиращо и полезно съдържание вероятно ще повлияе на вашия сайт повече, отколкото който и да е от другите фактори, разгледани тук. Потребителите познават доброто съдържание, когато го видят, и вероятно ще искат да насочат други потребители към него. Това може да стане чрез публикации в блогове, услуги в социалните медии, електронна поща, форуми или други методи. Органичният отзвук или от маркетинга “уста на уста” е това, което помага да се изгради репутацията на сайта ви както сред потребителите, така и в Google, а той рядко идва без качествено съдържание.

6. Конкурирайте се по-добре в резултатите от търсенето

В SEO оптимизирана статия се използват данни, за да бъде подобрена. Разберете какво прави най-добре класиращото съдържание по същата тема. След това можете да направите същото или да го надминете.

Разберете повече за различните SEO стратегии и какво е SEO маркетинг.

Как се пише SEO статия?

За да напишете SEO статия, са ви необходими минимум тези две неща:

 1. Професионален копирайтър и експерт по темата;
 2. SEO инструменти, които могат да предоставят данните, необходими за оптимизиране на съдържанието.

Ето осем ключови стъпки за написване на SEO статия:

1. Определете спецификациите на съдържанието

Първо, уточнете основните факти за статията, като например темата, таргет ключовите думи, мета заглавието, мета описанието и URL адреса. В горната част на вашия документ създайте таблица, която съдържа ключовите данни за новото съдържание. Тази таблица ви помага да организирате всички детайли на една добре оптимизирана статия, преди да започнете да пишете.

2. Създайте експертно съдържание

Google иска резултатите от търсенето на първа страница да съдържат елемент на експертност. Това е така, защото Google иска потребителите му да са доволни от резултатите. Качественото съдържание поддържа и вашата аудитория доволна.

Ето защо, преди да напишете статия, се уверете, че имате поне едно от следните предимства:

експертни познания по темата или експерт по темата, когото можете да интервюирате

Експертен редактор

Например, ако вие сте експерт по темата, но не сте сигурни в способността си да пишете, наемете добър SEO копирайтър писател или редактор. Ако сте писател, уверете се, че имате достъп до експерт по темата (или наистина отлични проучвателни умения), който да ви помогне да създадете материала.

От Ръководството на Google за начална SEO оптимизация, предлагат два разумни съвета:

Експертизата и авторитетността на даден сайт повишават неговото качество. Уверете се, че съдържанието на сайта ви е създадено или редактирано от хора с опит в темата. Например, предоставянето на експертни или утвърдени източници може да помогне на потребителите да разберат компетентността на статиите. Представянето на утвърден консенсус в страниците по научни теми е добра практика, ако такъв консенсус съществува.

Също така, потребителите харесват на съдържание, което е добре написано и лесно за следване.

Избягвайте:

 • Писане на небрежен текст с много правописни и граматически грешки;
 • Странно или лошо написано съдържание.

3. Използвайте SEO инструменти

Много писатели не са подготвени в областта на SEO оптимизацията, така че създаването на SEO статия може да бъде трудна задача. Добрите новини: съществуват SEO инструменти, които могат да помогнат на копирайтърите лесно да оптимизират съдържанието си. Така статиите се оптимизират с най-добрите практики за конкретна заявка за търсене (а не с общи най-добри практики, които не са толкова полезни).

Например Surfer SEO помага на създателите на съдържание да получават данни за SEO оптимизацията – преди, по време и след процеса на писане. Така статиите се оптимизират с най-добрите практики за конкретна ключова дума (а не с общи най-добри практики, които не са толкова полезни).

4. Проучете за ключовите думи (известни още като заявки за търсене)

Какво въвежда аудиторията ви в лентата за търсене на Google, когато търси информацията, която имате на сайта си?

Google обяснява самите основи на проучването за ключови думи:

Помислете за думите, които потребителят може да търси, за да намери част от вашето съдържание. Потребителите, които знаят много по темата, може да използват различни ключови думи в заявките си за търсене, отколкото някой, който е нов по темата. Например дългогодишен футболен фен може да търси [fifa], акроним на Международната футболна асоциация, докато нов фен може да използва по-обща заявка като [футболни класирания]. Предвиждането на тези разлики в поведението на търсещите и отчитането им при писането на съдържанието (като използвате добра комбинация от ключови думи) може да доведе до положителни резултати. Целта ви е да имате поне една основна ключова дума, с която да оптимизирате статията си, и до две вторични ключови думи. Означава ли това, че трябва да използвате повече от една?

В този момент си струва да се отбележи, че статията ще бъде естествено оптимизирана, когато я напишете. Това е така, защото ако напишете достатъчно (качествени) думи по дадена тема, думите, които използвате, ще опишат добре съдържанието. Това има връзка и със семантичното SEO и NLP – как са подредени думите в даден текст.

Така че защо да оптимизирате? За да помогнете на вашето  съдържание да се конкурира по-добре в резултатите от търсенето. Когато използвате конкретни ключови думи в съдържанието си, това може да даде сигнал на Google, че вашето съдържание е по-подходящо за определена ключова дума, отколкото друго подобно съдържание в интернет (индекса на Google).

За повече информация вижте нашата статия за On-page оптимизация.

5. Идентифицирайте и анализирайте конкуренцията

Знаете ли, че онлайн конкуренцията ви се състои от страниците с най-високо класиране за вашите ключови думи? Това са уебстраниците, с които се борите за място в резултатите от търсенето.

След като разполагате с ключовите си думи, можете да започнете анализ на конкуренцията. С помощта на правилните SEO инструменти можете да разберете кои страници се класират на първите места в Google за вашата заявка за търсене. Това е моментът, в който нещата стават по-важни. Разполагайки с тези данни, вие не следвате сляпо общите най-добри практики за SEO (“Статията трябва да е 1500 думи!”). Оптимизирате конкретно, за да сте на едно ниво с – или дори да надминете – топ резултатите за тази ключова дума.

Например Surfer SEO, Inlinks, POP анализират конкуренцията ви и представят данни като:

 • Общ брой думи, към които да се стремите;
 • Дължина на заглавните тагове и мета описанието;
 • Броят на използваните ключови думи;
 • Оценка за четливост на вашата SEO статия в сравнение със траниците на първите места.

И всичко това е в реално време преди или по време на процеса на писане, а не след това.

6. Оптимизирайте съдържанието на вашата SEO статия

На този етап трябва да разполагате както с добре написаната статия, така и с ключовите си думи. Сега е моментът да оптимизирате.

Искате ключовите ви думи да стоят естествено в съдържанието. Затова първата стъпка е да определите къде може да смените няколко думи или фрази с вашите ключови термини.

Правило № 1: Винаги се уверявайте, че се чете добре. Натрапването на ключовите думи на произволно място, без да се съобразявате с граматиката, може да накара статията ви да изглежда спам за Google и да подразни читателите.

Оптимизирайте съдържанието за потребителите, а не за търсачките … Оформянето на сайта ви според нуждите на потребителите, като същевременно се уверите, че сайтът ви е лесно достъпен за търсачките, обикновено дава положителни резултати.

Избягвайте, вмъкване на многобройни ненужни ключови думи, които са насочени към търсачките, но са досадни или безсмислени за потребителите.

Като цяло целта ви е ключовите думи да бъдат равномерно разпределени в съдържанието от горе до долу.

7. Прегледайте съдържанието

В зависимост от размера на вашата организация или обстоятелствата, преди да публикувате статията, ще ви е необходим и редакционен и SEO преглед. Това може да гарантира, че статията е написана добре, без грешки и в съответствие с указанията на Google.

8. Следете ефективността на съдържанието

Писането на SEO статии не е подход, при който всичко е готово и може да се забрави. Трябва да проследите представянето на тази статия и да се ръководите от данните.

С помощта на Google Analytics или SEO инструмент можете да видите как се представя SEO статията при търсене. Също, следете неща като:

 • Броят на прегледите на страницата;
 • Средно време на страницата;
 • Какви ключови думи водят до трафик.

С тези данни можете да:

 • да научите какво работи и какво не работи в сравнение с другите ви SEO статии;
 • да актуализирате съдържанието с нови, по-подходящи ключови думи.

SEO оптимизирани статии

SEO съдържание

SEO статията е качествена, оптимизирана за ключови думи статия, написана за читатели и търсачки. Тези статии имат по-голям шанс да попаднат на първа страница в резултатите от търсенето.

Има няколко причини, поради които бихте искали да напишете оптимизирана статия, включително генерирането на повече трафик към вашия сайт от органичните резултати .

С правилния процес и инструменти, като тези, споменати в тази статия, сте на път да спечелите както читателите си, така и търсачките.

Обобщение как се пише SEO статия

 • Направете цялостно проучване за ключовите думи с помощта на инструменти като Google Keyword Planner и Ahrefs;
 • Създайте структуриран план за съдържание, който стратегически включва избраните ключови думи;
 • Създайте висококачествено, информативно и ангажиращо съдържание.
 • Оптимизирайте on-page елементи, като мета заглавията, мета описания и заглавия;
 • Оптимизирайте изображенията с описателни имена на файловете и alt текст;
 • Включете подходящи вътрешни и външни връзки. Научете повече какво е линк билдинг и дигитален PR;
 • Осигурете удобство за мобилни устройства и адаптивност;
 • Подобрете скоростта на зареждане на страницата, като използвате инструменти като Google PageSpeed Insights.
 • Публикувайте и популяризирайте статията си на своя сайт и в платформите на социалните медии;
 • Наблюдавайте ефективността с помощта на инструменти за анализ.

Свържете се с нас днес, за да научите повече за нашите SEO услуги!

Често задавани въпроси

1. Какво е SEO статия и защо е важна за уеб сайта ми?

SEO статия е текст, оптимизиран за търсачки като Google, с цел подобряване на класирането на сайта в резултатите от търсенето. Този вид статии включват ключови думи, уникално съдържание и оптимизирани елементи, които помагат на търсачките да разберат съдържанието и да го покажат на потребителите. Важността на SEO статиите се проявява в това, че те подобряват класирането на сайта в резултатите, увеличават органичния трафик и обогатяват потребителското преживяване.

Оптимизирането на SEO статия включва използването на ключови думи в заглавията, подзаглавията и текста, но без да се наруши естетиката и четимостта на съдържанието. Трябва да се стремим към качествено и информативно съдържание, което отговаря на нуждите на таргет аудиторията. Добавянето на връзки към външни и вътрешни ресурси, оптимизация на мета-тагове и използване на алт текстове за изображения са също важни елементи от оптимизационния процес.

SEO статиите са съществен компонент от една стратегия за дигитален маркетинг, тъй като те не само подпомагат сайта да се появи в търсачките, но и предоставят стойност на потребителите. С правилна оптимизация и качествено съдържание, SEO статиите могат да увеличат трафика, да и да подобрят репутацията на бранда. Те играят ключова роля и при други маркетингови канали, като социални медии и имейл маркетинг.

Автор

Борис Кацаров