Линк билдинг стратегия

Линк билдинг

Линк билдингът е процес на придобиване на връзка от външен сайт, който препраща към вашия собствен сайт. Мислете за това като за друг сайт или бизнес, които се обръщат към вас като източник за качествена информация. Тези връзки се наричат от SEO специалистите – беклинкове (backlinks).

Линк билдингът играе основна роля, когато става въпрос за SEO. Той повишава органичния трафик в търсачките и авторитета на сайта, особено в конкурентни ниши.

Когато линк билдингът се комбинира с други SEO стратегии, като on-page SEO (on-page оптимизация), качествено съдържание, линк билдингът може да бъдат изключително ефективен за стимулиране на вашия бизнес.

Всъщност 41% от SEO експертите смятат, че изграждането на връзки (линк билдинг) е най-трудната част от оптимизацията за търсачки като Google. Ето защо е жизненоважно да разберете какво е линк билдинг и какво може да направи за вашия бизнес.

В тази статия ще ви помогнем да разберете линк билдинга, ще ви обясним защо имате нужда от това във вашата SEO стратегия и ще проучим най-добрите начини да използвате новите си знания.

Разберте също, какво е SEO и какъв е нашият подход като SEO агенция.

Какво е линк?

Просто казано, линкът (връзката или хипервръзката) е връзка между две страници в интернет. С линк можете да насочите хората към страница, публикация, изображение или друг онлайн обект. Линковете съществуват на първо място за хората: с линкве (URL aдрес) можете лесно да „пътувате“ от едно уеб местоположение до друго.

Но връзките обслужват и търсачките – ботовете на търсачките следват връзки, за да открият страници в интернет. Това се нарича обхождане (crawling). За да намери ботът вашия сайт, ще ви е необходим поне един линк към него от друг сайт, който вече е бил обходен. Да се уверите, че получавате подобни линкове, е едно от нещата, които трябва да направите, когато стартирате чисто нов уебсайт. Също, можете да събмитнете сайтът си в Google Search Console.

Прочете по-подробно какво е линк.

Анкър текст (Anchor text)

Анкор текстът служи за две цели: трябва да описва за какво се отнася страница към която има линк и да подтикне хората да кликнат. Линк с добре изработен анкър текст има две предимства:

  • повече хора кликват върху него, което води до повече директен трафик и 
  • това ще помогне на търсачките да разберат за какво става въпрос на вашата страница, което вероятно ще доведе до по-добро класиране и повече трафик от търсачките.

Разбира се, не можете да контролирате анкър текста, използван, от други сайтове към вашия сайт. Но можете да използвате правилна стратегия за анкър тест, за да подобрите собствените си вътрешни връзки (вътрешно налинкване).

Защо линк билдингът е важен?

Има множество проучвания, подкрепени от данни, които показват как линковете имат силна връзка с класирането. Беклинковете са един от основните фактори за класиране в търсачките, така че придобиването им е жизненоважно за успеха на SEO-то!

Линковете са доминиращ фактор за класиране и са от 1990 г. насам. Всъщност един от основателите на Google Лари Пейдж създава PageRank, който Google използва за измерване на качеството на страница въз основа на броя обратни връзки (беклинкове – backlinks).

След това този показател е използван като голяма част от цялостната система за класиране, която днес се използва в алгоритъма на Google. Правейки това, Google успява да покаже много по-полезни и качествени резултати в страницата с резултатите от търсенето от други конкуренти.

Референтни домейни и беклинкове

Понякога може да бъде лесно да се объркат термините – backlinks и referring domains. Referring domain е уникален домейн, който има поне един линк към вашия сайт.

Например, проучване от Ahrefs предполага, че броят на сайтовете от които имате линкове (referring domains) към страница е най-високият корелиращ фактор!

Броят на уникалните домейни от които имате линк е важен показател, тъй като е обичайно един домейн да се свързва към един и същ сайт повече от веднъж.

Ако търсачките трябваше да използват стриктно броя на линковете, сайтове с хиляда връзки само от един referring domain биха доминирали в мрежата.

Референтни домейни

Вижда се ясно, че колкото повече уникални сайтове имат линкове към вас, толко повече за търсачките, вие сте източник на надеждна и надеждна информация. Линковете от други сайтове, така наречените беклинкове, са важна компонента в алгоритмите на търсачките.

Какви са ползите от линк билдинга за бизнеса?

Не всички линкове са планирани и изградени от SEO специалисти. Много от тях са създадени по куп различни причини. Например, блогър, който току-що си е купил нов инструмент и го харесва толкова много, че го свързва обратно към сайта, който му го е продал.

Получаването на линкове, които не сте поискали, е една от най-изрядните и полезни части на SEO-то. Винаги е нещо, към което се стремят SEO специалистите или фирмите, но на практика естествено получаване на линкове е по-трдуно постижимо, особено в по-малки пазари като българския.

Всъщност 59% от SEO експертите вярват, че беклинковете ще бъдат още по-ценни за сайтовете през следващите няколко години, отколкото са сега.

Нека поговорим в този контекст първо – как да получавате линкове естествено и защо трябва да дадете приоритет на подобна стратегия? 

Би било най-добре да положите усилия, за да направите сайта си уважаван, надежден и достоен за линкове.

Можете да направите това, като създавате информационно съдържание, продавате страхотни продукти или предоставяте услуги, които вашите клиенти харесват. Въпросът е да бъдете достатъчно добри, за да може други сайтове, да ви изберат като подходящ източник на информация.

Ето някои предимства на изграждането на връзки:

1. B2B линк билдинг и изграждане на бизнес взаимоотношения

Най-добрият линк билдинг често е свързан с контент маркетинг и контакти с други сайтове и инфлуенсъри във вашата ниша. Тази стратегия е свързана популяризиране на нещо, което току-що сте създали или предстои да пуснете, като съдържание, услуга или продукт.

Целта на това да се направи контакт с други бизнеси или инфлуенсъри във вашата ниша е именно линковете, които ще получите. Има обаче нещо повече от това. Контакти с потенциални партньори или outreach, ви помага да изградите взаимоотношения с ключови играчи във вашата индустрия и тези дългосрочни взаимоотношения могат да означават, че вашият бизнес става уважаван и надежден. Това само по себе си носи много стойност!

В някои случаи можете дори да изградите отношения с блогъри или дори журналисти, които в крайна сметка се свързват с вас и искат помощ в материал за собствената си работа.

Взаимоотношенията B2B и дори случайните взаимоотношения с външни играчи могат да ви помогнат да изградите вашите линкове, вашия бизнес и доверието на клиентите.

2. Референтен трафик

Какво е референтен трафик и какво общо има това с линк билдинга? Референтният трафик е основно само потребителите, които идват на вашия сайт от линковете в други сайтове, без да търсят вашия сайт в търсачките.

Един добър линк от популярен сайт може да увеличи референтния ви трафика. Ако това е подходящ сайт, шансовете трафикът също да е подходящ може да доведе до повишени проценти на конверсии или дори продажби.

Стойността на линка не е само за оптимизирането за търсачките, а и за вашата аудитория. Ако можете да поставите линк към вашия сайт пред правилните хора, които се интересуват от вашето съдържание, продукти или услуги, тогава шансовете за кликване се увеличават, което е добре за вашата дигитална маркетингова стратегия. Разберете повече какво е дигитален маркетинг.

3. Изграждане на бранд

Линк билдингът може да помогне за стимулиране и изграждане на вашия бранд (марка) и да се установите като надежден бизнес във вашата ниша.

Има някои наистина добри техники за генериране на линкове, като guest posts и създаване на качествено съдържание чрез SEO копирайтинг, което показва на хората експертните познания на вашия бизнес и наистина може да извърви дълъг път към изграждането и на вашия бранд.

Например, ако направите проучване и след това създадете съдържание въз основа на данни от вашата ниша и след това го публикувате, имате шанс да бъдете забелязани за него.

Когато популяризирате и се опитвате да получите линкове към вашето съдържание, вие показвате, че знаете за какво говорите.

Резултатите от линк билдинга зависят от много фактори, но обикновенно се виждат от 1 до 3 месеца.

Научете повече какво е дигитален пиар.

Разлики между естествено получаване на линкове и целенасочен линк билдинг

Линк билдингът е дейността, по отношение генерирането обратни връзки (линкове – беклинкове) към вашия сайт, независимо дали го правите естествено, както посочихме по-горе или купувате линкове. Естественото получаване на линкове е наградата, която получавате, след като положите цялата тази упорита работа – създавали сте качествено съдържание, направили сте много контакти релеванти във вашта ниша.

Концепцията за естествен линк билдинг е, че ако вашето съдържание е достатъчно добро, уеб администраторите ще линкват към него естествено, без никакъв маркетинг от ваша страна.

Проблемът с тази идея е, че SEO експертите, които предпочитат естествения линк билдинг, обикновено са работят върху с сайтове с големи имена и с големи бюджети. Научете повече за SEO оптимизация за онлайн магазини.

Малкият строителен магазин не би могъл да спечели тези видове линкове естествено. Те се смятат за малки риби в голямо езеро.

Само за да бъде ясно, вие абсолютно се нуждаете от добро съдържание за вашия сайт. Би било най-добре да създадете пълни с информация блогове, инфографики и публикации, доколкото е възможно. Всъщност дългото съдържание е най-добро поради факта, че блоговете с 3000 или повече думи получават повече линкове, отколкото сайтовете, които произвеждат по-кратко съдържание. Научете как се пишат SEO статии.

Казвайки това, линк билдингът е толкова важна част от SEO-то, защото ако не сте огромна компания с много линкове с висок авторитет, съдържанието ви няма да бъде достатъчно авторитетно, за да спечелите линковете, от които се нуждаете, за да успеете в класирането в търсачките като Google.

Някои техники за линк билдинг с цел SEO

Беклинковете са жизненоважен аспект на SEO. Те обаче не са пасивен метод, който можете да очаквате да работи за вас в дългосрочен план без поддръжка. И така, как получавате беклинкове?

Трябва да се отчита, че линковете посочващи вашия сайт, могат да изчезнат или да станат по-малко подходящи с течение на времето. Това означава, че трябва непрекъснато да намирате нови възможности за линк билдинг, за да поддържате вашето класиране в SERP-а (страницата с резултатите от търсачките).

Имайки това предвид, ето няколко съвета за изграждане на връзки:

1. Broken Link Building

Намиране на счупени линкове на други сайтове е интересен процес за намиране на линкове, които посочват страница, която не съществува (404). Оттам отбелязвате тези връзки и се свързвате с хората, които управляват сайта и съобщавате за счупен линк и в същото време предлагате подобна страница от вашия сайт.

Това е добър начин да спечелите линкове в подходящи сайтове.

Този метод е стратегически, така че е важно да изясните на ответната страна за линковете които искате да получите, че не просто се опитвате да им помогнете, а се опитвате да създадете взаимоизгодни взаимоотношение – вие им давате качествено съдържание, а те ви дават линк.

2. Създавайте изображения и инфографики

Изображенията привличат внимание, те също така заемат място, така че е разбираемо, че голяма част от линковете в интернет са към изображения

Ето защо наистина си струва да създавате изображения като инфографики, снимки на продукти и дори комикси!

Това ви помага да популяризирате вашия продукт, услуга, марка, каквото и да е.

Ако използвате изображения като линкове, най-добре е да се уверите, че връзката сочи към по-широката страница, на която остава изображението, а не към конкретното изображения.

Линковете към URL aдреси с изображения не работят (завършващи на .png, .jpg и т.н.) по начина, по който искате. Те са задънена улица и целият трафик, който отива там, се губи напълно.

3. Анализирайте вашите конкуренти

Вашите по-големи конкуренци са ценен източник на идеи от къде може да получите беклинкове. Линковете към конкурентите обикновено са от сайтове, които също са подходящи за вашия сайт. Проучването на това може да ви помогне да намерите висококачествени линкове за вашия сайт, които имат висок авторитет на домейна (domain authority).

Има причина анализът на беклинк профила на конкурентите ви да е една от първите стъпки при създаването на SEO стратегиите.

В зависимост от вашата индустрия, някои фирми ще трябва да разчитат повече на съдържанието на ресурсите или техните продукти за изграждане на линкове, други може да са по-лесни за управление.

Най-добрия вариант за анализ на конкурентите е чрез SEO инструменти като Ahrefs или Semrush. Тези статии показват подробно как да ги използвате – конкурентен анализ с Ahrefs и конкурентен анализ със Semrush.

4. Счупени линкове на вашия сайт - 404

В допълнение към получаването на нови линкове, също така е добра идея да разберете кои от предишните ви беклинкове и дори вътрешни връзки са повредени или може да са изчезнали.

Изчезващите линкове са наистина често срещани и има много причини вашите линкове да са изчезнали, като например:

  • Линкът може да е заменен от уеб администратора;
  • Линкът може да е премахнат;
  • Самият сайт може да е вече недостъпен;
  • Страницата може да е била ограничена за индексиране

И така, какво е решението? Може да се наложи да се свържете с уеб администратора или собствениците на сайта, за да ги помолите за съдействие.

В зависимост от това какъв е проблемът, може да се наложи да ги помолите да поставят вашия линк на друга страница, ако предишният е бил свален, или да възстановят линка, ако е била изтрит. Може също да се наложи да ги помолите да премахнат директивите noindex от страниците.

5. Публикации в други сайтове - Guest posts

Публикациите в други сайтове са чудесен начин да повишите доверието пред аудитория, която не е запозната с вашата марка. Ако можете да включите линкове към сайта си в това съдържание или дори в коментарите в блога, това е SEO резултатите и може да подобри позициите на вашия сайт, трафика и процента на конверсии.

Публикациите в други сайтове може да бъде доста труден метод. Това включва много време, усилия и работа, за да спечелите тези линкове. Аутсорсингът към агенции или изпълнители също е обичайна практика сред бизнеса. Всъщност това се случва при 60% от случаите. Разгледайте нашите SEO услуги.

6. Връзки с инфлуенсъри

Говоренето, свързването и работата в мрежа с други хора във вашата индустрия, като инфлуенсъри, независимо дали става дума за социални медии или събития, може да ви помогне да изградите сайта си и съдържанието ви да бъде видяно от повече хора, които в крайна сметка може да се свържат обратно с вас.

Нека вземем Facebook, например, можете да се присъедините към някои подходящи групи, да започнете разговори, да се присъедините към дискусии и да споделите някои от линковете си, ако това не противоречи на правилата на групата.

Би било най-добре да внимавате да не изглежда като спам, но в правилния контекст споделянето на URL адрес – линк, може да ви помогне да постигнете целта си. Смисълът на споделянето на информация е да я споделите, ако смятате, че може да е полезна за други хора. Ако имате късмет, може да спечелите линкове.

Разгледайте и други SEO стратегии.

Защо не всички линкове са равни

Линк билдинг

Тъй като линковете са мощен фактор за класиране, търсачките са станали много по-добри в дешифрирането на качеството на линковете.

Има много фактори, които се вземат предвид при определяне качеството на линковете:

  • Силата на домейна и страница, от която идва линкът;
  • Релевантността на сайта, от който идва линкът;
  • Анкър текстът;

Получаването на висококачествени линкове може да помогне на вашия сайт да се класира по-добре от вашите конкуренти, а получаването на линкове с ниско качество може да навреди на класирането ви или дори по-лошо… Google да ви накаже.

От съществено значение е собствениците на бизнес и сайтове да отделят необходимото време за изграждане на висококачествени линкове.

Линк билдинг и социални медии

Социалните мрежи са чудесен начин да започнете своят линк билдинг. Социалните мрежи не само ви помагат да се класирате, но също така могат да направят разлика между позициите в резултатите от търсенето.

Форматът, в който е вашето съдържание, е от голямо значение. Например формати като развлекателни кратки видеоклипове е по-вероятно да бъдат споделени, отколкото да генерират линкове през сайтове.

Може да имате стотици споделяния, но никой да пусне линк към сайта ви. Би било най-добре да имате предвид под каква форма избирате да създадете съдържанието си и каква е целта ви за това съдържание, преди да се потопите в творчески режим.

Много проучвания сред SEO специалисти показват, че по-голямата част от усилията за линк билдинг са чрез социалните медии.

Проучванията заключават, че това е третият най-ефективен начин за изграждане на връзки. Малко зад платените реклами и анализите под формата на блог публикации.

Сега, след като разполагате с тази информация, откъде да започнете? Би било най-добре да използвате социалните медии, за да получите линкове, като включите сайтовете си в профилите си.

Ако бизнесът ви е B2B, тогава подходяща платформа е LinkedIn. Ако е B2C, в зависимост от таргет аудиторията ви, подходяща платформа е Facebook. Но е добре да имате профили навсякъде.

Само въвеждането на вашия URL адрес в социалните ви профили може да промени вашето класиране, трафик и продажби. Може да звучи просто, но не бива да се подценява!

Обобщение за линк билдинга

Линк билдингът е един от основните факторр за класиране в търсачките, особени при Google. По този начин вие увеличавате трафика към сайта си и съответно продажбите си. Линк билдингът е просто връзка от един сайт към друг.

Но показва на Google и други търсачки, че вашето съдържание е информативно, полезно и си струва да бъде показано на потребителите.

Линк билдингът е лесен за разбиране, но труден за овладяване, ето защо нашите SEO експерти са тук, за да помогнат!

Поискайте консултация с наш SEO специалист сега.

Намерете още полезна информация в нашия блог.

Често задавани въпроси

Линк билдинг е стратегия за активно създаване на връзки (линкове) от други сайтове към вашия сайт. Това не само увеличава видимостта на сайта в търсачките, но и подобрява неговата репутация и авторитет в онлайн пространството.

Важно е да спазвате етичните практики за линк билдинг и да избягвате нежелани методи, като спам, купуване на линкове и други нарушения. Поддържането на висококачествени и релевантни връзки, както и следването на указанията на търсачките, ще ви предпази от наказания.

За успешен линк билдинг е важно да идентифицирате сайтове, които са ваши естествени партньори и имат релевантно съдържание. Използването на инструменти за проучване за ключови думи и анализ на конкуренцията може да ви помогне да намерите подходящи възможности за линкове.

Времето за виждане на резултати от линк билдинг зависи от множество фактори, включително конкуренцията във вашата ниша, качеството на линковете, честотата на обновяване на търсачките и др. В общи линии, видимите резултати обикновено се появяват след няколко седмици до няколко месеца.

Автор

Борис Кацаров