Контент маркетинг

Какво е контент маркетинг?

Съдържание

Контент маркетинг е маркетингова стратегия, използвана за привличане, ангажиране и задържане на аудитория чрез създаване и споделяне на подходящи статии, видеоклипове, подкастове и други видове съдържание. Този подход установява експертни познания, повишава разпознаваемостта на марката и поддържа бизнеса ви с високот доверие за вашите потенциални клиенти, когато дойде време да се купува това, което продавате.

Ефективен контент маркетинг гарантира, че когато хората търсят вашия бизнес онлайн, те го намират. Това може да увеличи трафика, конверсиите и най-важното от всички – продажби. Нещо повече, първокласна агенция за контент маркетинг ще гарантира, че вашите посетители виждат само неща, които им помагат да разрешат своите проблеми, тоест полезно съдържание.

Контент маркетинг – цели планиране

Основната цел на  контент маркетинга е да изстреля до небесата класирането ви (SEO) чрез създаване на блог съдържание за вашия сайт и публикуване на статии извън сайта ви, за да ви осигури беклинкове и разпознаваемост на бранда. Разберте как се пишат SEO статии.

Изграждане на доверие във вашата марка, придобиването на авторитет за вашия сайт и привличането на повече трафик отнема време и усилия. Няма да стане за една ден и е много вероятно да не видите пълната сила на маркетингова кампания за съдържание дори до 3 месеца след нейния старт.

Ето някои от нещата, които можете да очаквате от добре изпълнен маркетингов план за съдържание (контент стратегия).

1. Подобряване на класирането при търсене в Google

Контент маркетинг стратегия

Да приемем, че притежавате магазин за велосипеди в София. Искате вашият бизнес да се класира добре за подходящи търсения, като „ремонт на велосипеди София“ и „купуване на велосипед София“. Тези локални търсения са важни, защото това означава, че търсещите са наблизо и вероятно са с намерение да купят (долната част на фунията на продажбите). Ако сте далеч надолу на третата страница в Google за тези ключови думи, трябва да включите контент маркетинга в действие. Разберете какво е SEO стратегия.

2. Увеличение на трафика

Поставянето на сайта ви на първа страница при подходящи търсения в Google ще гарантира постоянен поток от трафик.Повече посетители на сайта ви означава повече шансове за хората да намерят вашите продукти или услуги, а това означава повече потенциални клиенти и продажби. Други потенциални потоци от трафик, като връзки (беклинкове) от сайтове с висок авторитет на домейна, ще допринесат за допълнителен подходящ трафик от тях (referrals)

Изграждане на доверие

Контент маркетингът ще гарантира, че вашите клиенти виждат само подходящи неща, когато ви търсят онлайн. Той ще изпълни вашия сайт с ангажиращо съдържание, което добавя стойност към живота на вашите клиенти. Нещо повече, контент маркетингът може да накара вашите продукт или услуги, да бъде прегледан от инфлуенсъри, списания и сайтове, на които вашите клиенти имат доверие. След, което може да бъде създаден партньорство, което е взаимноизгодно за всички.

3. Генериране на потенциални клиенти

Крайната цел на маркетинга чрез съдържание е възвръщаемостта на инвестициите (ROI). Ако плащате на агенция за контент маркетинг, това е, защото искате да развиете бизнеса си. Генерирането на потенциални клиенти – и следователно продажби – е крайната цел на всеки план за контент маркетинг. Комбинацията от подобрено класиране при търсене в Google, нарастване на трафика и изграждане на доверие неизбежно ще доведе до желания резултат за вашия бизнес.

Маркетингът чрез съдържание трябва да работи в тандем с SEO ,PPC и други дигитални маркетингови канали, за да генерира ефективно потенциални клиенти (лийдове).

Как работи контент маркетингът?

Вашият бизнес може да използва контент маркетинг за привличане на потенциални клиенти, за аргументиране на вашия продукт или услуга, когато някой проучва какво да купи, и за приключване на продажбите.

За да го използвате ефективно, трябва да предоставяте правилното съдържание на всеки етап от цикъла на продажбите – от осъзнаване на потребност, през разглеждане до покупка. Ако това ви звучи сложно, не се притеснявайте: този подход към съдържанието всъщност опростява процеса.

Ето как компаниите използват маркетинга чрез съдържание във всеки етап от цикъла на продажбите, за да ангажират и продават:

1. Етап на осъзнаване

На първия етап от процеса на продажби съдържанието ви трябва да се фокусира върху основните проблеми на вашата аудитория. Писането за техните болезнени точки, предизвикателства и въпроси ви дава най-голям шанс да ги ангажирате. 

Съдържанието на етапа на осведоменост или осъзнаване на проблем и нужди, трябва да бъде образователно, със съвети как вашата целева аудитория да се справи. През този етап, не трябва да се опитвате да продавате.

Най-доброто съдържание за този етап включва статии, публикации в блогове, електронни книги, видеоклипове и бюлетини.

Примери:

  • Ресторант пише публикация в блога си за това как да планирате менюто за абитуриентско парти през пролетта.
  • Фирма за велосипедн създава кратко видео на тема “3 начина да изберем правилната велосипедна екскурзия”.
  • Строителна фирма създава електронна книга със заглавие “Въпроси, които да зададете, преди да наемете архитект”.

2. Етап на обмисляне

В етапа на обмисляне съдържанието трябва да представлява смесица от полезна информация и маркетинг. То трябва да информира читателя за това какви характеристики или функции да търси и как различните характеристики отговарят на неговите нужди. Разбира се, съдържанието ви трябва да клони към това, което предлага вашият бизнес.

Най-доброто съдържание за този етап включва казуси, статии, видеоклипове “как да” и други списъца като чеклисти.

Примери:

  • Фирма за облачни услуги създава чеклист, озаглавен “8 начина да да съграните съдържанието си по-евтино”, в който подробно са описани характеристиките и функциите, които правят възможно съхраняването на съдържание.
  • Фирма за озеленяване създава казуси на тема “Основни грешки, които повечето хора правят, когато наемат озеленителна фирма”.
  • Фирма за кетъринг представя видеа от успешни събития с акцент върху предимствата, които предлага, като например “Как да се уверите, че вашият доставчик на храна използва устойчиви практики”.

3. Етап на решение

Контент маркетинга играе важна роля, когато потенциалните клиенти са близо до покупка. На този етап можете да се съсредоточите върху продажбите, стига да продължите да изтъквате защо вие сте най-добрият избор, а не само колко страхотни са вашите услуги или продукти.

Основното ви послание тук трябва да бъде вашият опит, знания и отличителните предимства на това, което продавате.

Най-добро съдържание за този етап: казуси, съдържание генерирано от потребителите, ръководство при покупка, видеоклип за продукта, доклад от проучване

Примери:

  • Консултантска фирма създава изследователски доклад, в който доказва, че предприятията, които се занимават със стратегическо планиране и се възползват от одити от външни лица, отбелязват по-висок растеж.
  • Дизайнерска агенция създава кратки видеоклипове, показващи разнообразието в работата ѝ в различни индустрии, за да демонстрира разнообразния си опит.
  • Зъболекар насърчава пациентите да дават препоръки за развитието на клиниката.

Контент маркетинг – как да започнете

След като знаете какво може да направи маркетингът чрез съдържание за вашия бизнес, време е да разгледаме как всъщност се имплементира. Ето някои от нещата, които трябва да направите, за да стартирате успешна маркетингова кампания чрез съдържание:

1. Определете аудиторията си

За да създадете съдържание за конкретен читател, трябва да имате ясна представа за неговите приоритети, предизвикателства и предпочитания. Ако разполагате с подробни описания на различните си сегменти, изберете един или два, за които да пишете. Освен сегментиране на вашият пазар, също трябва да изработите профила на вашият идеален клиент. Това ще ви помогне при планирането.

2. Изберете правилния формат

Правилният формат съответства на етапа от фунията на продажбите, за който създавате съдържание. Друго важно съображение включва това кои формати ще ви помогнат най-добре да покажете стойност. За някои това ще бъде видеоклип, а за други – блог статии.

Определете подходящия ресурс, вътрешен или външен, за създаване на съдържанието. Независимо от това кой го създава, наемете професионален копирайтър, който да прегледа всичко, преди да разпространите съдържанието си.

3. Напишете блог, подходящ за SEO

Всеки сайт трябва да има блог, който е ориентиран към това да генерира SEO резултати – трафик. Наличието на актуален, информативен блог позволява на вашите клиенти — и Google — да разберат, че сте бранд, на който да се доверят. Това също е чудесен начин за естественото обогатяване на вашия сайт с ключови думи, за които искате да се класирате добре. Разберете повече за това, какво е SEO, както и някои дейности като on-page оптимизация, и нашия процес като SEO агенция.

4. Споделяне на съдържанието

Вашият продукт или услуга са впечатляващи и знаете всичко за избраната от вас ниша, така че споделете богатството! Планът за контент маркетинг включва достигане до подходящи сайтове и други онлайн канали, предлагане на писане на публикации за тях (guest posting) и вашето представяне като авторитет във вашата индустрията, в която оперирате.

Ако имате бизнес с електронна търговия (eCommerce), ревюта на вашите продукти от подходящи инфлуенсъри или сайтове във вашата ниша са идеални методи за генериране на релевантен трафик. Най-добрите блогъри и инфлуенсъри имат лоялни последователи, така че някои добри думи от тях могат да помогнат много.

Разгледайте също, много подробната статия на HubSpot за контент маркетинга, както и статията ни Дигиталният Пиар (PR)

Трябва ли да използвам агенция за контент маркетинг?

Агенция за контент маркетинг ще свърши цялата тази работа вместо вас. Въпреки това, не всички контент маркетинг агенции са еднакви. Малка шепа са наистина страхотни, но често се използват от огромни международни компании, така че наемането им може да струва много пари. По-евтините агенции може да се опитат да ви подведат, като работят зад магическа завеса и никога не ви казват какво всъщност правят.

Горди сме да кажем, че не сме като другите агенции, които правят контент маркетинг. Предоставяме отчети, които се фокусират върху това как контент маркетинга въздейства на вашия бизнес – продажби. Показваме как точно се изразходват вашите пари, така че можете да разберете дали получавате възвръщаемост на инвестицията си или не. Нещо повече, ние ще ви свържем с нашите партньори, така че да можете да правите връзка с тях по всяко време на кампанията. В комбинация с нашите SEO услуги, вие ще постигнете дългосрочен успех и ще изградите вашата бранд идентичност.

Надяваме се, че статията ни ви е ориентирала за възможностите на контнет маркетинг, но ако искате да намерите още полезна информация, разгледайте и другите статии в нашия блог.

Разберте повече какво е дигитален маркетинг и линк билдинг.

Контент маркетинг обобщен в едно видео: