какво е seo

Какво е SEO – оптимизация за търсачки?

SEO - какво представлява?

SEO (Search Engine Optimization) означава „оптимизация за търсачки“. Накратко, SEO означава процес на подобряване на сайта ви, за да се увеличи видимостта му (по-добро класиране) в Google, Bing и други търсачки, когато хората търсят:

 • Продукти, които продавате;
 • Услуги, които предоставяте;
 • Информация за теми, по които имате експертиза и/или опит.

В практиката SEO-то обикновено включва:

 • Проучване на ключови думи;
 • Създаване и оптимизиране на съдържание;
 • Техническа оптимизация;
 • Изграждане на връзки (беклинкове).

Колкото по-добри позиции има вашият сайт в резултатите от търсенето (SERP), толкова по-вероятно е да бъдете открити и да привлечете трафик. В крайна сметка, целта на оптимизацията за търсачки е да помогне за привличането на посетители на сайта ви, които ще станат клиенти.

Каква е разликата между SEO и SEM?

SEO vs. SEM

SEO и SEM често се използват взаимозаменяемо, но има ясно разграничение. Докато SEO е съсредоточено около оптимизиране на съдържание за органични резултати от търсене, SEM (Search Engine Marketing) обхваща по-широк набор от тактики, включително както органични, така и платени стратегии. По същество SEO е подгрупа на SEM. По-широкият SEM подход може да интегрира усилията за SEO с платени рекламни методи (PPC), за да постигне по-всеобхватно дигитално присъствие в резултатите от търсенето.

SEO vs. PPC

Органични и PPC резултати

Pay-Per-Click (PPC) е модел на платена реклама, при който рекламодателите се таксуват всеки път, когато рекламата им бъде кликната от потребител. Докато SEO има за цел органично да повиши трафика към сайта, PPC е за закупуване на този трафик. Въпреки че и двете се стремят да увеличат видимостта на сайта в резултатите от търсенето, техните стратегии и финансови аспекти се различават. При SEO инвестицията е по-ориентирана към време и усилия, докато PPC изисква директна парична инвестиция.

Защо SEO-то е важно?

SEO-то е критичен дигитален маркетингов канал. Първо и най-важно: органичното търсене осигурява около 53% от целия трафик на сайтовете по света.

Това е една голяма причина, поради която се прогнозира глобалната SEO индустрия да достигне умопомрачителните $122,11 милиарда до 2028 г. SEO стимулира реални бизнес резултати за големи брандове и организации от всякакъв размер.

Всеки път, когато хората искат да отидат някъде, да направят нещо, да намерят информация, да проучат или купят продукт/услуга – тяхното пътуване обикновено започва с търсене.

Но днес търсенето е невероятно фрагментирано. Потребителите могат да търсят в традиционните уеб търсачки (напр. Google, Bing), социални платформи (напр. YouTube, TikTok) или сайтове на търговци на дребно (напр. Amazon, eMag).

Всъщност 61% от онлайн потребителите в САЩ започват търсенето на продукти в Amazon, в сравнение с 49%, които започват търсенето в търсачка като Google. Също така:

 • 20% започват в YouTube;
 • 19% започват във Facebook;
 • 15% започват в Instagram;
 • 11% започват в TikTok.

Всяка година се извършват трилиони търсения. Органичното търсене често е основният източник на трафик за  много сайтове, което прави от съществено значение да сте „удобни за търсачките“ на всяка платформа, където хората могат да търсят вашия бизнес.

Всичко това означава, че подобряването на вашето класиране в резултатите от търсенето (Search Engine Results Page) от вашата конкуренция ще повлияе положително на крайния ви резултат.

SEO-то също е невероятно важно, защото страниците с резултати от търсачките имат различни елементи като реклами (PPC) и други фунционалности:

 • Knowledge panels – панел с допънителна и кратка информация;
 • Featured snippets – кратка информация преди първия резултати (в България не се среща често);
 • Google Maps;
 • Снимки/Картинки;
 • Видеа;
 • Новини;
 • Сходни търсения (People Also Ask).

Друга причина, поради която SEO е от решаващо значение за бизнеса: за разлика от други маркетингови канали, добрата SEO работа е устойчива. Когато една платена кампания приключи, свършва и трафикът. Трафикът от социалните медии в най-добрия случай е ненадежден – и е малка част от това, което беше някога.

SEO е основата на холистичния маркетинг, където всичко, което вашият бизнес прави, има значение. След като разберете какво искат вашите потребители, можете да приложите това знание във вашите:

 • Кампании (платени и органични);
 • Маркетинг чрез съдържание;
 • Социалните медии.

SEO е канал, който насочва трафика, от който се нуждаете, за да постигнете ключови бизнес цели (напр. посещения, трафик, конверсии и продажби). Той също така изгражда доверие – сайт, който се класира добре, обикновено се счита за авторитетен или надежден, което са ключови елементи, които Google иска да възнагради с по-добро класиране.

Разгледайте SEO усугите ни, както и възможността за SEO одит.

Видове SEO

Основно има три вида SEO:

 1. Техническо SEO: Оптимизиране на техническите аспекти на сайта;
 2. On-page SEO: Оптимизиране на съдържанието на сайт за потребители и търсачки;
 3. Off-page SEO: Създаване на дигитални активи (напр. инфлуенсъри, дигитален пиар, ценности, визия, слогани, крилати фрази, цветове) и правене на неща, които в крайна сметка ще повишат осведомеността (brand awareness) и разпознаването на марката (т.е. демонстриране и увеличаване на нейния авторитет и надеждност ) и генериране на беклинкове.

Вие имате 100% контрол върху съдържанието и техническите оптимизации на вашия сайт, особено, ако използвате WordPress. Това не винаги е така с Off-Page SEO (не можете да контролирате връзки от други сайтове или ако платформите, на които разчитате, в крайна сметка се правят големи промени), но тези дейности все още са ключова част от това SEO триединство на успеха.

Представете си SEO като спортен отбор. Имате нужда както от силно нападение, така и от защита, за да спечелите – и имате нужда от фенове. Мислете за техническата оптимизация като за ваша защита, оптимизацията на съдържанието (on-page) като за нападение, а оптимизацията извън сайта (Off-page) като начин за привличане, ангажиране и задържане на лоялна фенбаза.

1. Техническо SEO

Това обхваща основните аспекти на сайта, които имат отношение неговото индексиране и обхождане от търсачките. Фактори като:

 • Скорост на зареждане;
 • Мобилна адапривностл
 • Структурирани даннил
 • XML сайтмап
 • Вътрешни връзки 
 • Мета тагове

Всички тези фактори попадат в техничската оптимизация на сайта. Тази оптимизация гарантира, че търсачките могат лесно да обхождат и индексират съдържанието на сайта.

2. On-page SEO

Съдържанието често се смята за основният компонент на SEO. Това включва създаване на висококачествено, ценно съдържание, което резонира с целевата аудитория и съдържа подходящи ключови думи. Оптимизирането на съдържанието гарантира, че страници, блогове, снимки, видеоклипове и други форми на съдържание са структурирани и написани по начин, по който търсачките ги намират за подходящи за търсенията (ключовите думи) на потребителите. Разберете повече за on-page оптимизацията. и затова как се пишат SEO статии.

3. Off-Page SEO - линк билдинг

Off-page SEO обхваща дейности, които не извършвате на вашия сайт, за да се подобри класирането му в търсачките. Тази дейност обикновенно се нарича линк билдинг (Link building). Това включва предимно придобиване на качествени линкове от авторитетни сайтове, използване на сигнали от социалните мрежи и подобряване на присъствието на бранда в различни платформи. Други стратегии включват Guest posting в блог сайтове, партньорства с инфлуенсъри, ангажираност във форуми, Локално SEO – например регистрация в директории. Чрез тези действия, Off-Page SEO има за цел да демонстрира на търсачките, че вашият сайт е ценен, авторитетен и се ползва с доверие от онлайн общността.

Разберте какво е линк.

4. Специализирано SEO

SEO-то също има няколко подкатегории. Всяка от тези специални области се различава от „обикновеното SEO“ по свой начин, като обикновено изисква допълнителни тактики и представя различни предизвикателства.

Четири такива SEO специалности включват:

 1. eCommerce SEO: Допълнителните SEO елементи включват оптимизиране на страници с категории, продуктови страници, фасетна навигация, вътрешно наликване, изображения на продукти, рецензии на продукти, структурирани данни и др. Прочетете повече за SEO оптимизация за онлайн магазини.
 2. International SEO: Това е глобално SEO за международен бизнес – извършване на SEO за мултирегионални или многоезични сайтове – и оптимизиране за международни търсачки като Baidu;
 3. Локално SEO: Тук целта е да се оптимизират сайтовете за класиране в резултатите от местните органични търсения чрез управление и получаване на ревюта, наред с други, като регистриране в Google Business Profile.
 4. SEO за новини: При новините скоростта е от изключително значение – по-специално да се уверите, че влизате в индекса на Google възможно най-бързо и се появявате на места като Google Discover, Google Top News и Google Новини. Необходимо е да се разберат най-добрите практики за платени бариери, страници със секции, специфични за новини структурирани данни и др.
Разберете повече за това как работят нашите SEO експерти.

Как работят търсачките като Google

Крайната цел на всяка търсачка е да направи потребителите си доволни от резултатите, които намират.

За да постигнат това, търсачките трябва да намерят най-добрите сайтове и страници и да ги предоставят като водещи резултати от търсенето.

Google използва следните етапи, за да намери и класира съдържание:

 • Обхождане: Google използва „ботове“ или компютърни програми, за да обхожда интернет и да търси нови или актуализирани страници. За да може Google да намери страница, той трябва да има поне една връзка (беклинк), сочеща към нея.
 • Индексиране: След това Google анализира всяка страница и се опитва да разбере какво представлява страницата. След това може да съхранява тази информация в индекса на Google – огромна база данни от уеб страници;
 • Предоставяне на резултати: Когато потребител въведе заявка (ключова дума или фраза), Google определя кои страници са най-добрите по отношение както на качество, така и по уместност, и ги класира в SERP.

Вашата работа като собственик сайт е да помогнете на търсачките да обходят и индексират всички страници на вашия сайт, които смятате, че носят стойност на потребителите ви.

Можете да осигурите възможността за обхождане и индексиране на вашите страници чрез редица действия и най-добри практики, обикновено в сферата на техническото SEO.

Сега, след като разбирате как Google намира и категоризира страниците, е време да разгледаме по-отблизо как се избират най-добрите резултати. И ролята на SEO-то в този процес.

Как работи SEO

Оптимизация за Google

оптимизация за търсачки

SEO е най-сложната дисциплина в дигиталния маркетинг. Разбиране логиката на SEO каналът е от ключово значение за създаването на правилната стратегия.

1. Релевантност - уместност

Вашата основна задача в SEO-то е да гарантирате, че предлагате подходящо съдържание.

Защо?

Защото основната задачна на Google е да показва на потребителите подходящи резултати.

Уместността е много повече от просто показване на страници за кучета, а не за котки, когато някой търси „кучета“.

Става дума и за задоволяване на намерението на потребителя – причината, поради която са използвали определена ключова дума или фраза.

Има четири основни типа намерение за търсене:

 • Търсене с навигационно намерение – когато търсите нещо за което знаете, но в Google. Например, пишете в YouTube;
 • Търсене с информационно намерение – когато търсите инфорация. Например “Видове диети”, “Как да си сменя гумата на колата?”;
 • Търсене с търговско намерение – когато търсите продукти или услуга. Например, “маратоки 42 номер” или “SEO услуги”.
 • Търсене с транзакционно намерение – когато знаете точно какво търсите и не правите сравнения между продукти и сайтове. Например, маратоки Nike 42 номер.

Тоест, вие трябва да познавате добре бизнеса си и да знаете във всеки един етап от фунията на продажбите, как вашите потребители, могат да ви намерят.

Понякога Google предоставя резултати със смесени намерения, когато има индикации, че потребителите се интересуват от няколко различни неща едновременно, за една и съща ключова дума.

2. Проучване за ключови думи

Следващото, от което се нуждаете за успех в SEO-то е keyword research или проучване за ключови думи.

 • Google Search Console предоставя информация за това как потребителите намират сайтовете в Google. Това позволява да се види с кои ключови думи се асоциира сайтът ви и какви са неговите показатели в органичното търсене;
 • Google Analytics допълнително предоставя данни за това как потребителите взаимодействат със сайта ви и кои ключови думи водят до по-висок трафик или по-добри конверсии;
 • Ahrefs и Semrush са мощни инструменти за правене на проучване за ключови думи и конкурентни анализи. Те предоставят подробна информация за това колко се търси дадена ключва дума, рейтинга на конкуренцията и още множество допълнителни метрики.

Чрез тези инструменти може да се открият нови идеи за ключови думи, да се анализират дейностите на конкурентите и да се определят стратегии за подобрение на SEO оптимизацията.

Комбинирането на данни от Google Search Console, Google Analytics, Ahrefs и Semrush предоставя цялостна перспектива върху това какви ключови думи са важни за потребителите и как може да се подобри видимостта и резултатите на сайта ви в Google. След това е неохбодимо да свържете ключовите думи, които сте открили с най-подходящите страници. Научете повече какво е SEO оптимизатор.

3. Планиране на SEO стратегия

Планирането на SEO стратегия включва няколко стъпки, които се фокусират върху ключови елементи като:

 • планиране на съдържание;
 • линк билдинг.

След като вече сте направили проучване за ключови думи, се планира съдържанието, като се включват ключовите думи, които сте избрали, в стратегията за съдържание. 

Линк билдингът също е вторият по важност елемент от SEO стратегията. Това включва активности за придобиване на висококачествени външни линкове, които да увеличат авторитета и рейтинга на уебсайта в търсачките, като Google. Тези линкове трябва да бъдат органични, релевантни и от айтове с добър авторитет.

4. Прилагане на стратегията

Прилагането на стратегия за съдържание, базирана на SEO, изисква добро разбиране на ключовите думи и търсенето (потребителското намерение), което да насочи създаването на съдържание. 

След като се определят ключовите думи, идва моментът на създаване на качествено и релевантно съдържание. То трябва да отговаря на нуждите и интересите на аудиторията, като в същото време включва целенасочените ключови думи в:

 • заглавията;
 • подзаглавията
 • основния текст.

Съдържанието трябва да бъде информативно, полезно и добре структурирано, за да улесни потребителите и търсачките да го разберат.

Редовното обновяване и оптимизация на съдържанието са също важни елементи от стратегията. Анализът на данните от Google Analytics и Google Search Console може да предостави идеи за това как се представя съдържанието пред аудиторията и къде има възможности за подобрения.

Комбинирането на създаването на качествено съдържание и генерирането на беклинкове е рецепта за успех в SEO-то.

SEO копирайтинг

SEO копирайтингът е метод за създаване уеб съдържание, което не само привлича вниманието на потребителите, но и е оптимизирано за търсачки като Google. Този вид писане се фокусира върху използването на ключови думи и фрази, които подобряват видимостта на сайтовете в органичните резултати на търсачките.

SEO копирайтингът изисква умение за създаване на качествено съдържание, което не само отговаря на нуждите на потребителите, но и отразява стратегия за оптимизация за търсачките, с цел подобряване на класирането и привличане на трафик към уебсайта.

5. Анализ и оценка на резултатите​

Мониторингът и поддръжката са от критично значение за SEO-то, тъй като постоянното наблюдение и оптимизация на сайта ви играят ключова роля за постигане на добри резултати в търсачките. Тези процеси не само помагат да се установи как се представя сайтът в резултатите от търсенето, но и дават възможност за бързо реагиране и коригиране на проблеми, като и промени в потребителското поведение.

Анализът включва проследяване на различни метрики, като органичния трафик, позициите в търсачките, конверсиите и поведението на потребителите. Инструменти като Google Analytics и Google Search Console предоставят информация за тези показатели и позволяват детайлен анализ на това как потребителите взаимодействат със сайта ви.

Оценката на резултатите включва сравнение на текущите данни с предходни периоди, изследване на тенденциите и идентифициране на силните и слабите страни на SEO стратегията. Това позволява да се определят успешните практики и да се фокусират усилията върху тези, които донякъде не са достигнали желаните резултати.

Важно е оценката да бъде редовна и систематична, за да се гарантира, че стратегията е насочена в правилната посока и да се правят своевременни корекции. Това поддържа сайта конкурентен в търсачките и осигурява постоянно подобрение на SEO действията и стратегията. Разберете повече каква е ролята на SEO анализаторът.

SEO-то е продължителен процес

SEO-то не е еднократна задача, а постоянен ангажимент. Тъй като онлайн поведението се променя, конкурентите се адаптират и търсачките ъпдейтва своите алгоритми, поддържането на стабилна SEO стратегия изисква постоянни усилия, адаптиране и учене.

Ето 7 аспекта, които трябва да имате предвид, преди да започнете с SEO:

 1. SEO не е измама или подвеждане на Google. Мислете за SEO-то като за убеждаване на Google да класира страницата ви, като покаже стойността, която предоставяте за потребителите;
 2. SEO не е за хакове. Не се хващайте на това да търсите готини нови SEO трикове или хакове. Обикновено всичко, от което се нуждаете, е да правите основите на SEO много добре и много последователно;
 3. SEO-то е дългосрочна игра. Резултатите от SEO обикновено не се появяват веднага, въпреки че има изключения – например, когато коригирате сериозен проблем. Като цяло, мислете в месеци вместо в дни;
 4. SEO е повече от просто инсталиране на SEO плъгин. SEO плъгините са полезни инструменти. Но самият факт, че имате такъв, не означава, че сайтът ви внезапно е оптимизиран;
 5. Никога не сте „свършили“ със SEO-то. Оптимизацията за търсачки е непрекъснат процес. Дори и да се класирате номер 1 за всичките си ключови думи, винаги трябва да продължите да подобрявате сайта си.
 6. Конкуренцията никога не спи.
  Познаването на вашата аудитория е от ключово значение. Колкото повече разбирате вашата целева аудитория (клиенти, читатели, абонати), толкова по-лесно е да създадете ефективна SEO стратегия и да победите вашата конкуренция;
 7. SEO е само една част от пъзела. Никаква оптимизация няма да ви помогне, ако пренебрегнете да работите върху сърцевината на вашия бизнес – вашия продукт или услуга.

В това ръководство на Google, можете да намерите подробна информация, за това, какво е SEO.

Разберете повече за нашия процес като SEO агенция или директно се свържете с нас за професионални SEO консултации.

Прочетете също какво е дигитален маркетинг. Някой от нашите SEO специалисти, ще се свърже с вас, за да обсъдим, какви са вашите бизнес цели и как може да ги постигнем заедно.

Често задавани въпроси

Основната цел на SEO е подобряване на видимостта, тоест класирането на сайт в търсачките и най-вече в Google. SEO-то е важна част от всяка дигитална маркетингова стратегия. SEO-то създава страхотна синергия с PPC рекламата и се припокрива с други области на маркетинга, като маркетинг чрез съдържание и маркетинг в социалните медии.

Ако някога сте се чудили дали можете да си направите сам SEO-то без помощта на професионалист или агенция, отговорът определено е да. Всичко, от което се нуждаете, е желание да научавате нови неща и сайт, където можете да приложите знанията си.

Това ръководство е добра стъпка към вашето обучение в SEO. Но ако искате да се гмурнете по-дълбоко свържете се с Cro Digitrals. Ние ще ви помогнем да се ориентирате.

Вашите SEO действия трябва да се основават на точни данни. Ако управлявате сайт, който ви носи пари, необходимост е да имате пълен набор от инструменти за SEO, който ще покрие всички ваши нужди за SEO. И ще се изплати бързо.

Автор

Борис Кацаров