gui, interface, internet-2311260.jpg

Класиране на сайт – как се проверява

Ако смятате, че класирането ви в Google не е важно, помислете отново.

Като класирате сайта си от 10-та позиция в Google на първо място, увеличавате десетократно процента на кликванията.

Ако обаче не проверявате класирането си в Google, няма да знаете къде да насочите усилията си, за да получите повече кликвания и да увеличите органичния си трафик.

Защо е важно да проверявате класирането си в Google?

Позицията ви в резултатите от търсенето в Google влияе пряко върху обема на органичния трафик, който получавате на сайта си. Половината от всички кликвания отиват към най-горния резултат от търсенето в Google, докато всеки друг резултат трябва да си подели останалите 50%.

За да бъдете основният резултат за хората, които търсят в Google, трябва да заемете първото място.

Това е така, защото страницата, която стигне до върха на резултатите от търсенето (SERP), се счита за най-авторитетна. За потребителите резултатът, който достига до номер едно, най-вероятно е точният или най-полезният отговор на тяхното запитване.

Чрез проверката на класирането в Google разбирате какви усилия са необходими, за да достигнете първото място в резултатите от търсенето в Google, и с кого трябва да се конкурирате.

Но това не е единствената причина да проверявате класирането си в Google.

Проверката на мястото, на което се появявате в резултатите от SERP, ви помага да подобрите SEO-то си, за да привлечете повече потенциални клиенти.

Разбирането на позицията ви в класирането за конкретна ключова дума ви дава представа за намеренията за търсене на целевата ви аудитория и за това колко добре отговаряте на тези нужди.

Това ви помага да изготвите бъдещата си SEO стратегия оптимизация, за да оптимизирате съдържанието си и да подобрите класирането си по ключова дума. Разберте повече, какво е SEO.

Освен това, като проверявате класирането си в търсачката, определяте приоритетите на съдържанието, което се нуждае от оптимизиране. Далеч по-добре е да увеличите усилията си за SEO оптимизация на страниците, които са близо до челните места, вместо да се опитвате да избутате статия на 15-то място в класацията.

4 начина за проследяване на позициите ви в Google

Въпреки че можете да проверите класирането си в Google на всяка целева ключова дума поотделно, това отнема изключително много време. Вместо това използвайте инструмент за проследяване на позициите, за да получите пълна представа за това как се представя вашата SEO стратегия

Ето десет инструмента, включително инструменти за следене на класиранетов ви в Google и за проверка, с които да следите позициите на ключовите си думи и цялостното класиране на сайта ви.

1. Google Search Console

Google Search Console е цялостен инструмент за проверка на класирането в Google, който ви позволява да проследявате резултатите от класирането на вашия сайт.

Следвайте тези стъпки, за да проверите класирането си в GSC:

  1. Просто щракнете върху раздела “Резултати от търсенето”;
  2. Щракнете върху ” Заявки”, за да видите всички ключови думи, по които се класира вашият сайт;
  3. Уверете се, че сте избрали средната позиция, за да я видите в таблицата по-долу.

Google Search Console не само ви показва позицията ви в Google, но и броя на импресиите и кликванията, които получавате за тази ключова дума, както и процента на кликваният.

Използването на Google Search Console е безплатно. Просто свържете сайта чрез хоста на вашия домейн:

2. Ahrefs

Ahrefs е един от най-добрите SEO инструменти на пазара, създаден да дава дълбока представа за ефективността на вашата SEO оптимизация. Макар че частта на инструмента за проверка на класирането е само един малък аспект от общата му функционалност, тя е изключително полезна, тъй като ви дава задълбочен поглед върху класирането.

Инструментът за проследяване на класирането на Ahrefs ви показва класирането на ключовите думи както за десктоп, така и за мобилни търсения. Можете също така да проверите локалното си класиране.

Просто въведете сайта си и инструментът за проверка на класирането ще ви покаже за кои ключови думи се класирате, позицията, трудността на ключовата дума и обема на търсене.

Ahrefs също така ще ви покаже дали се класирате за допълнителните функции на Google, като например featured snippet, sitelinks, top stories, image pack и секциите “сродни търсения”.

Пакетите започват от 99$ и стигат до 400-500$ в зависимост от това колко акаунта го ползват.

3. SEMRush

Semrush

SEMRush е друг популярен инструмент за SEO, който е създаден, за да помогне на маркетолозите да изградят стабилна SEO стратегия. Този инструмент ви помага да проучите таргетираните ключови думи и да разгледате тези, по които се класирате органично.

Използвайте функцията “Organic Research”, за да въведете сайта си и да разберете за кои ключови думи сайтът ви вече се класира. Отчетът за класирането ще ви покаже на каква позиция се намирате, колко трудна е всяка ключова дума и обемите на търсене.

Този инструмент е безплатен за един потребител с един проект. Пакетите, ако желаете повече проекти и фунционалности започват от 119,50$.

4. Ръчна проверка в Google

Винаги може да проверите къде се класирате за дадена ключова дума, като я напишете директно в Google.

При ръчната проверка на класирането на сайт в Google, е важно да се има предвид, че често резултатите, които получаваме, са персонализирани въз основа на нашата онлайн история и предпочитания. Това означава, че резултатите могат да не отразяват точното позициониране на сайта в търсачката. За да се получи по-обективна картина на класирането, препоръчително е да се използва “incognito mode” на вашия браузър. Този режим осигурява търсене без предишната история и бисквитки (web cookies), което помага за избягване на персонализацията на резултатите и дава по-точна представа за реалното класиране на сайта.

Значението на редовната проверка на класирането на сайта ви

Значението на редовната проверка на класирането на вашия сайт е изключително важно, когато става въпрос за поддържане и подобряване на вашето органично присъствие. Последователното наблюдение с помощта на инструменти като споменатите по-горе осигуряват безценна информация за текущата позиция на сайта ви в резултатите в Google. Тази практика не е само за разбиране на това къде се намирате; тя е от решаващо значение и за стратегическото планиране на бъдещите ви SEO действия.

Проследявайки класирането си, можете да идентифицирате тенденциите, да оцените ефективността на съдържанието и SEO стратегиите си и да вземете информирани решения за адаптиране и подобряване. Редовните проверки ви дават възможност да реагирате своевременно на промените в алгоритмите или на промените на пазара и потребителското поведение, като гарантирате, че вашият уебсайт остава конкурентен и видим за целевата ви аудитория. По същество бдителността по отношение на класирането на вашия сайт е ключов компонент за стимулиране на органичния трафик.

Заключение

С подходящия инструмент за проверка на класирането в Google е лесно да оцените и проследите представянето на сайта си в резултатите от търсенето.

От Google Search Console до SEO инструменти, като Ahrefs, ще откриете, че е лесно да получите задълбочен поглед върху органичните си ключови думи и ключовите думи, върху които се фокусирате.

Ние може да анализираме представянето на вашия сайт в Google и да предложим подобрения чрез които да се класирате по-добре. Разгледайте нашите SEO услуги или вариантите за SEO консутлации.

Намерте още полезна информация в нашия SEO блог.

Често задавани въпроси

Класирането на сайт в резултатите от търсенето е критично за видимостта на вашия бизнес в интернет. Високите позиции в търсачките като Google увеличават шансовете потенциалните клиенти да намерят вашия сайт, когато търсят продукти или услуги, които предлагате. Това може значително да увеличи трафика към сайта ви, да подобри репутацията ви онлайн и да доведе до повече продажби и конверсии.

Подобряването на класирането на вашия сайт изисква изпълнение на редица SEO стратегии. Това включва оптимизиране на съдържанието за целеви ключови думи, подобряване на скоростта на зареждане на сайта, осигуряване и изграждане на качествени беклинкове от други авторитетни сайтове. Също така е важно да се поддържа актуално и релевантно съдържание, което отговаря на нуждите и интересите на вашата целева аудитория.

Времето, необходимо за подобрения в класирането на сайта, може значително да варира в зависимост от множество фактори, включително конкуренцията във вашата ниша, текущото състояние на вашата SEO оптимизация, и обема на усилията, които влагате. Обикновено, видими подобрения могат да отнемат от няколко месеца до една година. Важно е да се подходи с търпение и последователност, като се инвестира в непрекъснати SEO усилия и се адаптира стратегията в отговор на променящите се алгоритми на Google и предпочитанията на потребителите.

Автор

Борис Кацаров